Tepebaşı Müftüsü Gafur YILDIRIM'ın yazısı...



Kıymetli okuyucularımız
Hepimizin bildiği gibi insanların yaratılış gayesi Allah'a ibadet etmektir. Zira Allah (cc) 'Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım'(Zariyat,55) buyurmaktadır. Bu açıdan ibadet, genel anlamı ile kulluk demektir. Kulluk ise; kendisini yaratanın varlığını bilip O'na inanma O'nun istediği gibi bir hayat yaşama ve O'na boyuneğme, itaat etme gibi niyetin ve iradenin eyleme dönüştürülmesi ile gerçekleşir. Allah'ın kulları olarak bizler, Allah'a ibadet etmekle yükümlüyüz. Allah'a ibadetlerin başında namaz gelir. Çünkü namaz ibadetler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kur'an'da ısrarla namaz kılınması emredilmiştir (Bakara, 43,83,110; Nisa,77). Yine Kur'an'da namazın müminlere vakitli olarak farz kılındığı (Nisa,103) beyan edilmiştir. Bizler namaz ibadetinin Hz.Âdem'den itibaren bütün peygamberlere ve kavimlere emredildiğini Kur'an ayetlerinden anlıyoruz. Namaz; Farsça bir kelime olup 'eğilmek' anlamına gelmektedir. Kur'an ve Sünnette 'Salat' kelimesi ile ifade edilmiştir. Resul-i Ekrem efendimiz, İslam'ı seçen her insana imandan sonra namaz kılmayı öğretmiş ve 'İslam beş şey üzerine bina edilmiştir.Bunlar: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehadet etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekatı vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmaktır' (Buhari, İman,2; Müslim, İman, 5) buyurarak imandan sonra müslümanın ilk görevinin namaz kılmak olduğunu ifade etmiştir. Allah'ın (cc) Alak suresinin son ayetinde, 'Secde et ve Rabbine yaklaş'emrinden anlıyoruz ki; Allah'a yaklaşmanın, yakın olmanın yolu namazdır. Namaz yücelmenin, yükselmenin ilk basamağı ve bütün ibadetlerin özü ve özetidir. Bizlere farz kılınan ibadetlerin ilki de namazdır. Ahirette de ilk hesabı sorulacak olan da namazdır(Nesai, Salat,9). Hz. Peygamber, Namaz dinin direği, imanın alameti,amellerin en faziletlisi ve Allah'a en sevimli olanıdır (Acluni,II,39,40). Yine sevgili peygamberimiz; Amelin Allah'a en sevimli olanı hangisidir?sorusuna'vaktinde kılınan namazdır'(Buhari, mevakıtu's-salat,5).cevabını verdiğini görüyoruz. Allah (cc) 'Sana vahyolunankitabı oku ve namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir.'Allah yaptıklarınızı biliyor'(Ankebut, 45) anlamındaki ayet namazın ehemmiyetini ortaya koymaktadır.
Kıymetli kardeşlerim,
Namazın hikmetlerine dair de birkaç hususu vurgulamak isterim. Öncelikle namaz, Allah'ı hatırlatır ve aynı zamanda kulluğun da ikrarıdır. Namaz; bütün yaratıkların ibadet biçimlerini içinde toplayan bir ibadettir. Kıyam, rükû, secde eden, meleklerin ibadeti, canlı- cansız tüm varlıkların ibadetleri olan zikir ve tesbihleri namazda toplamıştır. Namaz, Allah'a sığınmanın ve ondan yardım dilemenin bir vasıtasıdır (Bakara,153).Cenab-ı Mevla; 'Beni anmak için namaz kıl'buyurmuştur.( Taha, 14) Dolayısıyla namaz kılan her mümin, Allah'ı anmış, O'nu hatırlamış olur. Namaz; müminin mi'racıdır. Hz. peygamber (a.s.) hiçbir peygambere nasip olmayan yüce makamlara miraç ile yükselmiştir. Bizler için mi'racın hediyelerinden biridir namaz vebeş vakit namazın Miraç gecesinde farz kılındığını efendimizin beyanından öğreniyoruz(Müslim, İman,2). Resul-i Ekrem efendimiz; mi'racile,mana aleminin basamaklarında yükseldiği gibi bizlerde, Rabbimiz katında namazlarımızla yükselmiş ve yücelmiş oluruz. Ayrıca namaz; sosyal bütünleşmeyi ve kaynaşmayı da sağlar. Namazlar cemaatle kılındığında beş vakit insanlar bir araya gelmiş olur. Böylece insanlar birbirleri ile tanışmış, kaynaşmış ve kardeşlik bağlarını da kuvvetlendirmiş olurlar. Yine namaz, bize dünya ve ahiret mükafatısağlamış olur. Nitekim Nebi (s.a.v) efendimiz; veda hutbesinde 'Rabbiniz Allah'a karşı gelmekten sakının, beş vakit namazı kılın, ramazan orucunu tutun, malınızın zekatını verin, amirlerinizin emirlerine uyun, Rabbinizin cennetine girersiniz' (Müslim,İman, 38; Buhari, Ahkam,4) buyurarak ahirette ki mükafatın cennet olduğunu bildirmiştir. Namaz, bizleri maddi ve manevikirlerden arındıran bir ibadettir. Neticede biz insanız yani beşeriz. Hatalarımız, kusurlarımız ve eksikliklerimiz çoktur. Bu sebeple insan, bedenen, ruhen kirlenir. Büyük günahlar hariç, namaz kusurların ve hataların bağışlanmasına vesile olur. Hz. Peygamber (s.a.v) 'Beş vakit namaz ve cuma namazı diğer cuma namazına kadar büyük günahlar işlenmediği sürece aralarında işlenen günahlara kefarettir'(Müslim, Taharet 14, 15).beyanı bizler için önemlidir. Bu sebeple namazı terk etmek büyük günah olarak kabul edilir. Kamil bir müminin namazı kılmaması düşünülemez. Efendimiz (s.a.v) 'Kim bir namazı kılmayı unutursa onu hatırladığı zaman kılsın(Ebu Davut Salat,II). buyurmuştur.
Sonuç olarak namaz; dinin direği, müminin nuru,mi'racı ve dirilişidir. Allah'ın (cc) 'Ailene namazı emret ve kendin de ona devam et'(Taha,132) emrini dikkate alarak çocuklarımızın, gençlerimizin,ailemizin namaz kılmalarını ve namaz ehli olarak yetişmelerini sağlayacak şekilde bir yol ve metot izlemeli ayrıca Hz. Peygamber'in'yedi yaşında çocuklarınıza namazı öğretin' (Tirmizi, Salat,295) tavsiyesini göz önünde bulundurarak bu öğreti içerisinde ibadet ile yetişecek gençlerin, gençlik dönemlerini sıkıntısız ve problemsiz geçirmeleri yönünde önemli bir kazanım sağlamış oluruz. Bu kazanımda bizim için bir kurtuluş olur inşallah!

Günün Duası;
Rabbimiz, bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizihaktan saptırma ( Al-i İmran, 8)