Sonbaharın ilk ayını bitirmek üzereyiz, zaman gerçekten de çok hızlı ilerliyor. Günler günleri, aylar ayları ,mevsimler mevsimleri kovalarken bağışıklığı yüksek tutmak, mevsim geçişlerini hastalanmadan konforlu şekilde geçirmek için ise biz diyetisyenlere ve sağlık çalışanlarına çok iş düşüyor.

Geçirdiğimiz küresel kriz olan koronavirüs salgınının bize öğrettiği en büyük şey kesinlikle 'güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın hastalıklara karşı en güçlü silah olduğu' . En küçük hastalıklara bile düşük bağışıklık sisteminden kaynaklı yakalanma oranları oldukça yüksek.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine dair neler yapabileceğimizi diğer köşe yazılarımda altını çizerek sıklıkla yer verdim. Tam da mevsim geçişlerindeyken en önemli madde ise 'Mevsim sebze ve meyveleriyle beslenmek' . Aynı mevsim grubuna giren 3 aylık periyotlarda meyve sebze farkları çok fazla değişkenlik göstermeyebiliyor tabii ki ama mevsim geçişlerinde özellikle yazdan sonbahara ; kıştan bahara geçişte meyve sebzelerdeki değişimi pazar tezgahlarında görmek mümkün.

Bugün sonbahar sebzelerinden bir tanesi olan bamya hakkında yazmak istiyorum. Çorbasından yemeğine, tohumundan kremine kadar birçok alanda kullandığımız, çeşitli endüstriyel sektörlerin kullandığı bu değerli bitkinin faydalarına gelin birlikte bakalım.

Bamya, Türkiye'nin birçok bölgesinde yılardır üretimi yapılabilen ve yıllık yaklaşık 20-25 ton hasatı yapılan bitkilerden bir tanesidir. Hasatı ve yemeklerde kullanımının biraz zahmetli olmasından dolayı az miktarları bile oldukça yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Geçen yıllarda altın fiyatlarıyla karşılaştırılan bamya, faydaları bakımından da altın değerinde aslında.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bamya içerdiği su oranı da oldukça yüksektir.

Besinler kurutulurken bazı vitamin kayıpları olabiliyor fakat taze ve kuru bamyanın karşılaştırıldığı bir çalışmada kuru bamyanın sadece niasin yani B3 vitamini dışında diğer değerlerini oldukça yüksek kalabildiği hatta tazeye göre artışların olduğu gözlemlenmiş. Bir diğer çalışma ise bir süre bamya yağı tüketen kişilerin kötü kolesterol ve fosfolipid değerlerinde %5 azalma görülmüş. Bu da demek oluyor ki bamya, kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalı sebzelerden bir tanesidir.

Bamyanın Faydaları
-İçerisindeki yapışkan yapı müsilaj sayesinde mide koruyucudur. Sindirim sistemi düzenleyicidir. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
-Kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.

-A,B,C,K vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamin yönünden zengindir. Böylece bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine oldukça önemli rol oynar.
-Lif yönünden zengindir. Böylece konstipasyon(kabızlık) tedavisinde oldukça etkili bir besindir.
-Metabolizma hızını artırmaya yardımcıdır.

-Doğal kollojen içerir. Böylece kemik –eklem problemlerinde, özellikle diz ağrılarında faydalı olabilmektedir.
-Sakinleştirici etkisi vardır.
-Antioksidan içeriği yüksektir. Kansere kadar birçok hastalığa karşı korunmada ve hastalığın tedavisinde olumlu etkiler yaratabilmektedir.
Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.