Yaz kahvaltılarından , salatalara , serin içeceklerden , konserve soslara, uçucu yağlardan kozmetik sektörüne kadar birçok alanda önemli yeri olan fesleğen, insan sağlığı için oldukça yararlı bitkilerden bir tanesidir.
Yıllardır gıda sanayisinden kozmetik ve kimya sanayisine kadar birçok alanda kullanılmaktadır.
Bir diğer kullanım alanı ise tabi ki Geleneksel Tıp. Ayurveda ve Çin felsefelerine göre uzun yıllar boyunca geleneksel tıp alanında tedavi edici olarak kullanılmıştır.
Fesleğen birden fazla türü olan tek yıllık bir bitkidir. Otlarından elde edilen uçucu yağı parfüm, kozmetik, aromaterapi, geleneksel tıp ve gıda aroması olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Elde edilen uçucu yağın sakinleştirici, mide koruyucu, idrar söktürücü, balgam söktürücü etkisi vardır ve gaz problemlerine iyi gelmektedir. Aynı zamanda fesleğen uçucu yağı içerisindeki çeşitli bileşenler sayesinde antimikrobiyol ve antioksidan etkilere sahiptir.
Fesleğen bitkisinin ot kısımları taze olarak direkt tüketilebildiği gibi kurutularak da baharat olarak tüketilebilmektedir. Baharat formu özellikle Akdeniz ve Uzakdoğu mutfağı'nda sıklıkla kullanılmaktadır.
Fesleğen yılar boyunca birçok kültüre yerleşmiş ve nesiller boyu farklı amaçlarla farklı kültürlerde yer edinmiştir. Örneğin Fransızlar fesleğene 'Kraliyet Bitkisi' demiştir. Yahudi inançlarına göre ise fesleğenin oruç tutarken güç kattığına inanılmaktadır. Portekiz'de ise fesleğen, bir şiir ve bir karanfil işe birlikte Aziz John ve Aziz Anthony'nin dini bayramlarında sevgiyle sunulmaktadır. Hinduizm'de ise 'Tulsi' olarak bilinen fesleğen ise kutsal sayılır. Rum Ortodoks Kilisesi'nde ise fesleğen kutsal su serpmek için kullanılmış. Bu kadar olumlu inanç olduğu gibi Antik Yunanlarda ise fesleğen nefreti temsil edermiş.
Hatta Cenaze törenlerinde bile fesleğenlere dair inanışlar var. Avrupa'da güvenli bir yolculuk için ölülerin eline fesleğen konulurken hindistan'da Tanr'ya ulaştıklarından emin olmak için ölenlerin ağzına fesleğen konulur
Eski Mısırlılarda ise feslseğenin vefat eden kişiye cenettin kapısını açacağınan inanılırdı.
Şimdi gelelimm kültürden kültüre birçok alanda hayatlara dokunmuş fesleğenin sağlığa faydalarına
Fesleğinin Faydaları
-Özellikle A ve K vitamini ve Kalsiyum,Magnezyum, Demir, Çinko, Potasyum, Manganez açısından zengindir.
-Antioksidan içeriği yüksek olduğundan cilt problemlerinden kanser hastalıklarınının önlenmesinden tedavisine kadar iyi gelmektedir.
-Antimikrobiyal etkisinden dolayı özellikle antiseptik olarak ağız içi yaralarına iyi gelmektedir.
-Mide rahatsızlıklarına, hazımsızlık ve gaz problemlerine iyi gelmektedir.
- Antioksidan yönünden zengin olduğundan ciltte yaşlanma karşıtı (anti-aging) etkisi vardır.
-Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
-Trigliserit seviyesinin düzenlemeye yardımcı olur ve kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar.
-Antiinflamatuvar etkisi vardır ve enflamasyon kökenli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar.
Haftaya başka bir beslenme konusuyla görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum