Deniz Çağlar Fırat yazdıç

İstanbul Havalimanı 29 Ekim'de büyük bir törenle hizmete açıldı. Hiç şüphesiz ki ülkemiz yatırımları içinde hak ettiği değeri görecek ve değerini yıllar içinde arttıracak ve hissettirecektir. Ne yazık ki her hükümet yatırımında 'Alın bu da size girsin' benzeri yaklaşım gösteren AK Partililer ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sempatizanları yüzünden bu tip büyük yatırımlar bir türlü hak ettiği değeri toplumun genelinde göremiyor.
Yapılan yatırımları toplum için değil de adeta muhalefete inat gerçekleştirdiğini düşünen bu zihniyet yüzünden bu tip büyük yatırımlar sahiplenilemiyor. Büyük diyoruz çünkü cidden ortaya konulan yatırım meblağları dudak uçurtan cinsten. Doğal olarak çok büyük miktarlar ortaya dökülünce insanların eleştirmesi de çok doğal ve normaldir. Bu eşyanın tabiatında olan bir durumdur.
Konumuz elbette ki bu değil. Bana göre Türkiye, çok ciddi ve önemli bir yatırıma imza atmıştır ve değeri her geçen gün daha iyi anlaşılacaktır. Gördüğüm kadarıyla da bu yatırım ile gurur duyan, övünç duyan bir o kadar da Eskişehirli AK Partili oldu. Havalimanı ile övünen, hükümeti ve Erdoğan'ı öven partilileri görmek güzel bir durum.
Ancak yaşadığı şehirde mevcut havalimanı kapatılmışken, yaşadığı şehirde tarifeli uçak seferleri bulunmazken, yaşadığı şehirde havalimanı ihtiyacına yönelik talep ve istekler ayyuka çıkmışken İstanbul Havalimanı ile övünmek ne kadar doğru?
Muhalefeti, sanayicisi, iş adamı, öğrencisi, gazetecisi, yerel yöneticisi Eskişehir'de havaalanı sorunu olduğunu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade ederken üstelik neden hala Eskişehir havaalanı tarifeli uçuşlara açılmıyor diye sormak, bu şehrin AK Partililerin, yöneticilerinin neden aklına gelmez?
Neden bu sorunu öncelik haline getirmezler?
YOLCU GARANTİLİ SİSTEM
Zafer Havaalanının nasıl yapıldığını daha önceden yazdık. Tekrarlayalım;
Kütahya-Uşak-Afyon illerine hizmet vermesi için 2011 yılında ihaleye çıkılarak Zafer Havaalanı yapılmıştı. Yap-İşlet-Devret modeliyle katılımcı olmaması nedeniyle ancak 3. seferde katılan bir firmaya ihale edilebilen havalimanı 25 Kasım 2012 tarihinde hizmete açılmıştı. Toplam maliyeti ise 155 milyon TL olarak açıklanmıştı. Havalimanın 2044 senesine kadar IC İÇTAŞ İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletileceği de o tarihlerde kamuoyuna duyurulmuştu.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı; 'Devletten tek kuruş çıkmadı' diye açılan Zafer Havaalanı'na yılda 850 bin yolcu garantisi verilmiş ancak yolcu sayısı 90-100 bin bandında kalınca aradaki farkı devlet ödedi. Devlet ilk yıl için, firmaya 4.1 milyon Euro ödemek zorunda kalmıştı. İşletme hakkının süresi göz önüne alındığında yolcu garantisi nedeniyle devletin fazladan 200 milyon Euro ödeyeceği hesaplandığında konu kamuoyunda çokça tartışılmıştı.
İstanbul Havalimanının da nasıl hizmete girdiği ortada.
ESKİŞEHİR HAVAALANI İÇİN NEDEN DESTEK VERİLMİYOR?
Uğruna kapatıldığı Zafer Havaalanından, kapalı olduğu halde daha fazla yolcu taşıyan Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanında gerek Zafer Havaalanında gerekse de İstanbul Havalimanında uygulanan 'yolcu garantili sistem ile uçuş' modeli neden uygulanmıyor?
Neden Eskişehir hava trafiği canlandırılmıyor?
Eskişehirli AK Partililer, İstanbul Havalimanı kadar övündüğünüz kadar, Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanın da tarifeli uçuşlara açılması için çaba harcasanız, nasıl olur?
2019 seçimleri de yaklaşıyor, şimdiden seçim vaatleri arasına mı alacaksınız yoksa?