Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta vasiyetnamenin iptal edilip edilemeyceği ile ilgili bilgilendirmiştik.Bu haftaki konumuzda ise Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da yer alan ve bir çok mağduriyetlerin yaşandığı instagram ve facebook sayfalarındaki alışverişten bahsedeceğiz.

İADE YOK-DEĞİŞİM YOK DİYE BİR ŞEY YOK!
Teknolojinin her geçen gün daha çok kendisine esir ettiği zamanda yaşıyoruz.Eğlencemizi,eğitimimizi,sohbetimiz,ihtiyaçlarımızı internet mecrasında gideriyoruz desek pek de haksızlık etmiş olmayız.Özellikle pandemi döneminde çoğu ihtiyaçlarımızı internetteki alışveriş sitelerinden giderdik. Bu sitelerin güvenli olanları kadar güvenli olmayanları da var.Özellikle instagram ve facebook da bulunan butik alışveriş sayfaları,bu sayfalarda binlerce mağduriyetin bulunması yadsınamaz bir gerçek.
Instagram ve facebook gibi uygulamalarda ve özellikle giyim,ayakkabı gibi sayfalarda ürünü mükemmel şekilde gösterip sizin baktığınız ürünle alakalı olmayan, istemediğiniz bir durumla karşı karşıya bırakıyorlar.
Instagramda giyim sayfalarından alışveriş yapmaktayız.Bu sitelerden aldığımız ürünün hatalı olması durumunda devreye Tüketiciyi Koruma Kanunu girmektedir.Kanunun ise 48.maddesinde belirtilen mesafeli satış sözleşmesi gündeme gelecektir.

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ
Mesafeli sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir.
Tüketici, mesafeli sözleşmeyi ya da buna karşılık gelen herhangi bir teklifi kabul etmeden önce ayrıntıları yönetmelikte belirlenen hususlarda ve siparişi onaylandığı takdirde ödeme yükümlülüğü altına gireceği konusunda açık ve anlaşılır şekilde satıcı veya sağlayıcı tarafından bilgilendirilir. Tüketicinin bilgilendirildiğine ilişkin ispat yükü satıcı veya sağlayıcıya aittir.
Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin siparişinin kendisine ulaştığı andan itibaren taahhüt edilen süre içinde edimini yerine getirir. Mal satışlarında bu süre her halükarda otuz günü geçemez. Satıcı veya sağlayıcının bu süre içinde edimini yerine getirmemesi durumunda tüketici sözleşmeyi feshedebilir.
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Her halükarda bu süre cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.
Oluşturdukları sistem çerçevesinde, uzaktan iletişim araçlarını kullanmak veya kullandırmak suretiyle satıcı veya sağlayıcı adına mesafeli sözleşme kurulmasına aracılık edenler, bu maddede yer alan hususlardan dolayı satıcı veya sağlayıcı ile yapılan işlemlere ilişkin kayıtları tutmak ve istenilmesi halinde bu bilgileri ilgili kurum, kuruluş ve tüketicilere vermekle yükümlüdür. Ancak bu fıkra kapsamında aracılık edenler, satıcı veya sağlayıcı ile yaptıkları sözleşmeye aykırı fiillerinden dolayı sorumludur.
Mesafeli sözleşmelerde, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, bilgilendirme yükümlülüğü, teslimat ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun 48/4 maddesinde 14 gün içerisinde cayma hakkı olduğundan bahsetmiştir.Bu sürenin başlangıcı ise malın size teslim edildiği gündür.Ancak satıcı firma sattığı ürünle ilgili sizi ayrıntılı şekilde bilgilendirmediyse süre 14 gün değil 1 yıl olur.
Instagramda bu tür sayfaların genelinde İADE YOK YA DA DEĞİŞİM YOK şeklinde bilgilendirmeye çalışsalar da bu yazıların hiçbir önemi yoktur. Bu tür söylemler hukuken geçersiz söylemlerdir.Ürün size geldikten sonra 14 gün içerisinde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

CAYMA HAKKI
Satıcı ya da sağlayıcıya yazılı olarak bildirim yapılması yeterlidir. Daha öncesinde iletişime geçtiğiniz sayfaya ürünü iade etmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Yazılı bildirim yeterlidir.
Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketici, malı 10 gün içinde satıcının belirtmiş olduğu kargo firması ile ücretsiz olarak iade etmeli ve satıcı da 14 gün içinde bedel iadesini yapmalıdır.