Anadolu Üniversitesi Açoköğretim Fakültesi (AÖF) sınavlarının online yapılacak olması üzerinde tartışılması gereken en ciddi sorunların arasında geliyor. Bilindiği üzere Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı tarafından yapılan açıklamada 2019-2020 eğitim öğretim yılının bahar döneminde uygulaması gereken sınavların ülkemizdeki corona virüsü salgını ile mücadele kapsamında online olarak internet üzerinden yapılacağı bildirilmişti. Buna göre ara sınavlar internet ortamında yapılacak. Sınav dönemi olan 18 Nisan- 7 Mayıs 2020 tarihleri arasında 20 gün boyunca bütün öğrenciler, istedikleri gün ve saatte, bulundukları yerden sınav sistemine internet üzerinden giriş yapabilecekler. Evden, işten, nereden olursa olsun sınava girip online sistem üzerinden sınavları gerçekleştirecekler.
İlk bakışta oldukça faydalı ve bilişim tabanlı bir uygulama olarak görülen bu hizmet beraberinde çok ciddi tartışmaları da getirdi. Görünen o ki AÖF sınavı üniversiteyi ve açıköğretim sistemini çok yıpratacağa benziyor.
Çünkü açıköğretim ile örgün eğitim arasında oluşan algı uzun yıllardır sürdüğü halde açıköğretim sisteminin en övünülen taraflarından biri de güvenilir sınavlarıydı. Çünkü sınav soruları yetkin akademisyenlerce hazırlanıyor ve sınavlar titizlikle uygulanıyordu. Dolayısıyla belki de AÖF sınavlarına bir örgün öğrencisi de girse ciddi ter dökerdi.Gözetmenlerin huzurunda yapılan sınavlar beraberinde AÖF sistemine duyulan güveni de arttırıyordu.
Oysa şimdi yapılacak sınavlar gözetimsiz yani gözetmensiz olacak. Bu durumda öğrenci istediği kişiyi kendi yerine sınava sokabilir ya da kitap açık soruları cevaplandırabilir. Bu da AÖF'ten mezun olacak öğrencilerin yetkinliğini tartışmaya açacaktır. Dolayısıyla bundan sonra açıköğretim diplomalarının denkliği tartışma konusu olur.
GÖZETMENSİZ SINAV NE KADAR GÜVENLİ?
Uzmanlar diyor ki; 'Hiçbir sınav gözetimsiz olamaz. O zaman adı sınav olmaz. Bazı derslerin on binlerce hatta yüzbinlerce öğrencisi var. Her ders için sorulabilecek 40-50 soru var havuzda. Bunların 20 tanesini sorulacak. 20 soruya 30 dakika. Zaten süre oldukça fazla. Öğrenci bir testi ortalama 10-15 dakikada bitiriyordu. Öğrencilerin en zorlandığı dersler matematik, istatistik gibi derslerdir. Şimdi belki de öğrenciler bir matematikçi ya da istatistikçiyi sokacak sınava. Çünkü sınav evinde olacak. Nasıl güvenilecek?'
Eleştiriler bununla bitmiyor. FF sınırını da 25'e düşürülmesi de çok ciddi eleştiriliyor.FF yani geçme notunun 25 üzeri olmasının 'fecaat' olduğunu ifade eden uzmanlara göre AÖF'ten bu koşullardan mezun olan bir öğrencinin yeterliliğinin ve yetkinliğinin tartışmalı hale geleceği söyleniyor.
Bilindiği gibi hukuki olarak örneğin Boğaziçi İşletme ile AÖF İşletme mezunu bir genç denk bir diplomaya sahip. Ancak bu sınav sistemi ile AÖF algısının yerle bir olacağı gerçeği karşımıza çıkıyor. Öğrenciyi daha donanımlı ve yeterli hale getirmek ve bilgi düzeyini arttırmak herkesin ortak hedefi olmalı. Bunun için teknolojinin tüm imkanlarının seferber edilmesi de alkışlanacak bir hareket ama gözetmensiz sınav yapılmasının doğuracağı riskler çok yüksek. Evinde sınava giren bir öğrencinin kopya çekip çekmediğini, sınava kendi yerine başka birinin girip girmediğinin test edilip edilemeyeceği konusunda ciddi güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı büyük merak konusu.

AÖF İTİBARSIZLAŞTIRILIR
Uzun yıllardır Anadolu Üniversitesi yöneticilerinin özellikle tüm rektörlerinin üzerine titrediği, üniversitenin gözbebeği olan ve tüm ülkeyi kucaklayarak neredeyse ülkedeki her aileden bir bireyin mezun olduğu ya da olmak istediği AÖF'ün itibarsızlaşacağı anlamına gelebilecek bu uygulamanın doğuracağı riskler bunca yılın emeğini yerle bir etmeyecek mi?
Neden bu konu üzerinde hiç durulmuyor da sadece popülist söylemlerle konu ele alınıyor. Öğrencileri mutlu etmek adına yarın sınavsız mezuniyet bile getirilecek mi yani?
Bilemiyorum…
Lütfen biri cevap versin.