Deniz Çağlar Fırat

Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi'nin hayata geçeceğini duyduğum ilk günden bu yana merkezin Eskişehir, iktisadi ve sosyal hayatına büyük katkılar sunacağına inananlardanım. Merkezin sunacağı katkılara aslında iki farklı pencereden bakmak gerekiyor.
Birincisi sektörler ve iş dünyası açısından bir diğer ifadeyle birincil yani doğrudan katkılar
İkincisi ise hizmetler ve çevresel açıdan bir diğer ifadeyle ikincil yani dolaylı katkılar.
Birincil katkılar bellidir, fuar ya da kongre düzenlenir, o alanın konusuyla ilgili temsilciler gelir, Merkezde etkinliği gerçekleştirir ve gider. İkincil katkılar ise o fuara ya da kongreye gelen temsilcinin Eskişehir'e inip, Fuar ve Kongre Merkezine kadar gittiği süreyi, etkinlik sonrası Eskişehir'de geçireceği zamanı ve Eskişehir'den ayrıldığı ana kadarki gerçekleştirdiği iktisadi ve sosyal etkileşimdir.
Biz Eskişehirliler açısından da asıl önemli olan bu kısımdır. Birincil katkılar ile ilgili TÜYAP Fuarcılık profesyonel olarak devreye girmiş durumda. Artık o kısım için bizlerin yapacağı bir durum yok. ETO ve TÜYAP arasındaki profesyonel protokol şartları uygulanır ve en iyisi hayata geçer. Ama ya ikincil yani dolaylı katkılar?
İşte Eskişehir bu kısma hazır mı? ETO Başkanı Metin Güler, ağustos ayında verdiği bir demecinde 'Bu doğrultuda 2019 yılında yalnızca TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenecek 9 fuar için gerekli başvurular yapıldı' demişti. Önceki gün de 'Biz projeyi hazırlarken ilk yıl için % 13,3 kapasite kullanım oranı olarak hesaplamıştık. Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi daha ilk yılında % 40 kapasite kullanım oranına ulaşacak' ifadelerini kullanmıştı.
Yani bu şu demek, bu fuarlar için şehir dışından ve uluslararası arenadan binlerce iş insanı şehre gelecek. Buralarda konaklayacaklar. Yiyecekler, eğlenecekler, gezecekler, iş bağlantısı kuracaklar. Hizmet sektörü büyük balığı yakalayacak. Taksiciler, lokantacılar, oteller, AVM'ler, tarihi ve kültürel mekanlardaki işletmeler için oldukça bereketli bir fırsat imkanı doğacak.
İŞLETMELERİN HAZIR OLMASI GEREKİYOR
Eskişehir bu potansiyele hazır mı?
Söz konusu sektörlerdeki temsilcilerin bu alanda hazırlıklarını yapmaları ve profesyonel hizmet anlayışı sunmaları gerekiyor. Her şey insanları buraya çekmekle bitmiyor, onları burada da iyi ağırlamak ve güzel duygularla memleketlerine göndermek gerekiyor. Buradan memnun ayrılmayan birinin tekrar gelmesi mümkün olmaz çünkü.
GİRİŞİMCİ VE ESNAFA FUARCILIK İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILMALI
Bence ETO ve Esnaf Birliğinin konusu ve içeriği fuarcılık olan eğitim çalışmaları yapmaları yerinde olur. Fuarcılığı anlatan ve hatta bunun önemini gösteren eğitimlerle girişimcisinden esnafına her kesimin bilgilendirilmesi gerekiyor. Hizmet sektörü, yeme içme sektörü, otelcilik sektörü bir bütünlük içinde resmen seferberlik tadında fuarlara hazırlanmalı.
Eskişehir yıllardan beri fuarcılık adı altında gerçekleştirilen çadır şovlardan sıkıldı. Orada hizmet veren esnafın bile şehir dışından olması başlı başına büyük problem.
Ders çıkartarak ama geleceği kurgulayarak hareket etmek zorundayız.
Eskişehir, Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, hayata geçtikten sonra çok hızlı şekilde kabuk değiştirecek ve bunu ilk fark edip kendini ona göre hazırlayanlar ise ekonomi yaşamında fark yaratacak.