Eskişehir'in sanayileşme hikayesi ile birlikte özellikle 1970'lerden itibaren ciddi bir talebi ve sorunu haline dönüşen demiryolu taşımacılığı ve limanlara bağlanma istek ve arzusu önceki gün Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve TCDD Taşımacılık AŞ ile imzalana protokol ile resmen çözüme kavuştu. Dünya için küçük ama Eskişehir için bu büyük dev adımla Kesikbaş'ın da ifade ettiği gibi Eskişehir'in bir hayali gerçek oldu.
Hasanbey Lojistik merkezinden kalkan trenler doğrudan batıda İzmit Körfezine, güneyde Mersin limanına, doğuda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ve Türki Cumhuriyetlere gidecek. Böylece Eskişehir'den üretilen mallar demiryolu ve deniz yolu taşımacılığı ile hem Avrupa'ya hem de Çin'e kadar ulaşabilecek.Yeşil Yol adı verilen proje ile sadece Eskişehir için değil komşu ve çevre iller için de Eskişehir ciddi bir lojistik merkezi olarak değerlenebilecek. Dün bu konuyu detaylıca bu Pencere'den değerlendirmiş ve faydalarını paylaşmaya çalışmıştım. Sadece Eskişehir'in lojistik merkezi olması ve dış ticarette ciddi bir lojistik kolaylık sağlamasının ötesinde taşımacılık maliyeti açısından da Yeşil Yol'un Eskişehir ekonomisine ciddi katkıları olacak.

Karayoluyla yapılan taşıma masrafının Eskişehir sanayicisine yılda 58 milyon dolar kaybettirdiği artık biliniyor. Bu konuda yıllardan bu yana maliyet analizleri yapıyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. Kısacası Eskişehir sadece sanayicisinin ürettiği malları dış ticarette satmak için yılda 58 milyon dolar, 10 yılda 580 milyon dolar, 20 yılda da 1 milyar 160 milyon dolar heba etti.

ESKİŞEHİR'E YENİ YATIRIMLAR GELECEK
Yeşil Yol ile taşıma maliyetinin %30-50 oranında azaltılması hedefleniyor. Bu da şu anlama geliyor: şayet yılda 58 milyon dolar sırf taşımacılıktan kaybediyorsak şimdi bu rakam yılda minimum 17,4 ile 29 milyon dolar, 10 yılda 174 milyon ile 290 milyon dolar, 20 yılda 348 milyon ile 580 milyon doların Eskişehir'de kalacak. Bu da hem üretilen ürünlerin bedellerinin daha da düşmesine (ya da en azından artmamasına) hem de sanayicilerin yatırım-tasarruf eğilimlerinin artmasına neden olacak.

Yani sanayicilerimiz sadece bir yılda minimum 17,5 ile 29 milyon dolar tasarruf edebilecek. Bunun da ciddi yatırımlara dönüşeceğini şimdiden görmemiz mümkün. Yani önümüzdeki birkaç yıl içinde ciddi şekilde yeni yatırımlar duyabileceğiz. Bu cümlemi unutmayın.

SADECE ESKİŞEHİR İÇİN DEĞİL ÇEVRE İLLER İÇİN DE HAYATİ
Yeşil Yol bu anlamda sadece Eskişehirli sanayicilerin sorununu ortadan kaldırmamış, bir bütünsellik içinde koca bir kentin hatta çevre ve komşu illerin kalkınması, gelişmesi ve büyümesi için atılmış bir adım olarak görülmelidir. Dolayısıyla sadece sanayicilerimiz açısından değil Eskişehir için dev bir hamle olarak değerlendirilmesi daha doğru olur.

Tıpkı Yeşil Yol gibi Eskişehir'in bir diğer yol sorunu da malum olduğu üzere Çevre Yoludur. Aslında adı çevre olsa da konumu, işleyişi ve kullanımı ile Eskişehir Merkez Yolu şu an üzerinde en ciddi durulması gereken sorun olarak görülmelidir. Eskişehirli sanayiciler bir şekilde Yeşil Yol sorununu tek başlarına çözdü, en azından şu çevre yolu konusunda tüm bir kent olarak ortak hareket etsek ne güzel olur.
Çünkü kazananın Eskişehir olacağı açık ve nettir.