TÜİK Ağustos 2018 verilerine göre, internet üzerinden alışveriş yapanların oranını yüzde 29,3 olarak açıkladı. Bir önceki yıl bu oran yüzde 24,9'du. Bu bize şunu gösteriyor internetten üzerinden alışveriş yapanların oranı günbegün artmakta. Artık sadece giyim yada teknoloji ürünlerini değil gündelik tükettiğimiz temel gıdaları dahi internet üzerinden almaya başladık.
Her ne kadar rakamlar bize internette alışveriş yapanların sayısının arttığını göstersede hala da bir kesim internetten alışveriş yapmanın tehlikeli olduğunu düşünmekte. Bu güven sorununu çözebilmek için devletimiz işletmelere bazı yaptırımlar getirmeyi planlıyor.
Güven Damgası uygulamasının amacı da tam olarak bu sorunların önüne geçip tüketicilerin haklarını koruyarak onlara daha rahat ve güvenilir bir şekilde online alışveriş yapmalarına olanak sağlamak olacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta içinde Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş durumda.
Ancak şunu belirtmem gerekir ki bu uygulama şimdilik zorunlu tutulmamaktadır. Tabii 'Güven Damgası'na sahip olmak da işletmelere pozitif bir etki sağlayacaktır.

Güven Damgası Nedir?
Güven Damgası, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasalar gereğince belirlenen standartları sağlayan e-ticaret firmalarına ve hizmet sağlayıcılarına verilecek sembol diyebiliriz. Bu damga e-ticaret sitelerinin ana sayfalarında bulunacak ve bu sembol o sitenin belli başlı güvenlik tedbirlerini almış olduğunu, gönül rahatlığıyla bu siteden alışveriş yapabileceğini gösterecek.
Ayrıca Güven Damgası'nın sitesine (https://www.guvendamgasi.org.tr/) ilgili sitenin doğrulama bağlantısı eklenerek o sitenin gerçekten bu Güven Damgası'na sahip olup olmadığını da kontrol edebileceksiniz.

Güven Damgası alabilmek için hangi kriterleri sağlamak gerekir?
E-ticaret firmalarının 'Güven Damgası'nı almaları için gerekli olan şartlar resmi gazetede yayınlandı. Sizler için aşağıda bu kriterlerden bazılarını listeledim.