Osman Kara

Geçtiğimiz ay Rus doktorlar, düşünce gücüyle bilgisayara yazılabilen kelimeler yoluyla iletişime geçmenin yolunu bulduklarını açıklamıştı. Rusların 'Nört-chat' adını verdikleri bu projeye göre sinirsel bir kulaklık ve özel bir ara yüze sahip olan bir tür bilgisayar yazılımı ile hastanın başına yerleştirilen elektrotlar, kablosuz bir başlık görevi görüyor. Hasta, alfabenin dizili olduğu ekrana bakarak seçtiği kelimelere odaklanıyor ve bu şekilde düşünce gücüyle erkana yazı yazılıyor. Söz konusu düzeneğin hastanın yatağına yahut tekerlekli sandalyesine kurulabileceği de belirtiliyor. Bu sayede hastalar, internet aracılığıyla yakınlarındaki insanlarla iletişim kurabilecekler.
Bu dikkat çeken haberin ardından Amerika'da bulunan San Francisco Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, konuşma kabiliyetini kalıcı olarak kaybetmiş kişilerin beyin sinyalleri sayesinde yeniden seslerini duyurabilecekleri bir cihaz geliştirdiklerini açıkladılar. Cihaz temel olarak beynin dudakları, dili, gırtlak ve çeneyi hareket ettiren bölümüne yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyin sinyallerini algılıyor ve onları sanal ses haline getiriyor. Araştırmacılardan biri olan Profesör Edward Chang cihazı tanıtırken 'İlk defa olarak bu çalışma bir kişinin beyin faaliyetlerine dayanarak cümlelerle konuşmanın önünü açtı. Bu heyecan verici gelişmenin teknolojinin herkes tarafından erişilir olduğunda konuşma yetilerini kaybeden hastalar için de kullanılabileceğini gösteriyor' açıklamasında bulundu.
Bu iki haberden çıkaracağımız iki sonuç var. Birincisi teknolojinin hayatımızın her alanına etki ettiği ve özellikle tıp alanındaki etkinlerinin hayati bir öneme sahip olduğudur. Gelişen bu teknoloji sayesinde Gırtlak Kanseri, Felç, Parkinson ve ALS gibi hastalıklara yakalanmış insanların diğer normal insanlar gibi konuşabilmesine olanak sağlayabilir. Bu sayede hastalığa göre geliştirilen cihaz kişinin hayatını normalleşmesinde önemli bir rol oynayabilir.
İkinci önemli bir sonucu ise bu gelişme, günümüzde sıkça dile getirdiğimiz yapay zekaya sahip robotların ileri bir aşamaya geçirebileceğidir. Düşünce gücü ile hareket edilebilen makinelerin geliştirilmesi, kas gücüyle yapılabilen işlerin düşünce gücü kullanılarak robotlara yapılabilmesine olanak sağlayabilir. Robotlara iş yaptırabilmek için onu kodlamak ya da bunun için yapay zeka kullanarak işi öğretmeye çalışmak yerine onları düşünce gücüyle kontrol etmek daha hızlı ve kesin bir çözüm olabilir. Böylece ağır işlerde robotlar kullanılır bunun için insanların kas gücü tüketmesine de gerek kalmaz. Bu bahsettiklerim size biraz bilim kurgu filmlerden fırlamış bir sahne gibi gelebilir. Ancak bundan birkaç sene önce yapay zekaya sahip robotların konu alındığı birçok bilim kurgu filmdeki robotların şuan günümüzde var olduğunu da hatırlatmalıyım.
Bunlar gibi birçok teknolojik gelişmeleri hepimiz yakından takip etmeye devam ediyoruz, edeceğiz de. Bakalım bu gelişmeler bize daha ne gibi yenilikle karşı karşıya getirecek? Hepimiz yaşayarak öğreneceğiz.

HAFTANIN ÜRÜNÜ
Xiaomi Mijia Wiha 24'lü Tornavida Seti (4.7/5)
Alman iş ekipmanları üreticisi Wiha ile ortak üretilen Mijia Wiha tornavida kiti, uçları dahil tamamen alüminyum malzemeden üretilmiştir. Alüminyum tornavida başlığı ve 60HRC sertliğe sahip, değiştirilebilir, 24 farklı tornavida ucundan oluşan Xiaomi Mijia Wiha Set; radyo, bilgisayar, akıllı telefon, drone vb. elektronik aletlerin ya da saat gibi hassas aksesuarların tamiri esnasında kullanım için uygundur. Xiaomi Mijia Wiha Set alüminyum muhafaza kutusu ile birlikte gelmektedir. Ayrıca 10000 mAh kapasiteli ortalama bir powerbank boyutlarında olan set, böylece cebe bile sığıyor.
Fiyat:4.5/5
Kalite:4.9/5
Performans:4.7/5
Fiyatı: 130-210 TL

HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ