Ülkemizde yaşanan son gelişmelerin ışığında sosyal medya ve Netflix gibi platformlara ciddi yaptırımlar ve yeni düzenlemeler gündemde. Peki, sosyal mecraların böyle bir denetime ihtiyacı var mı, komple karartmak çözüm mü?
Öncelikle hayatımızın olmazsa olmazlarından biri haline gelen sosyal medyanın iyi ve kötü yanlarını doğru analiz etmeliyiz. Burada en çok tartışılan uygulamaların başında TikTok geliyor. Ancak TikTok için bahsedilen kötü yanların birçoğunun kaynağı yine bizleriz.


Nasıl mı? Anlatayım...

TikTok'u kötü yapan onu kodlayan yazılımcılar değil. Onlar bize çok kolay video editleme yapabildiğimiz ve bunu çok kısa sürede dünya ile paylaşmamızı sağlayan bir sosyal medya uygulaması sundular. Oraya içerik üreten, onları beğenen, gündem yapan yine bizleriz. Eğer TikTok'tan hoşlanmıyorsak dönüp aynaya bi bakmamız lazım. TikTok gibi birçok sosyal medyanın içeriğini oluşturan, onu bu hale getiren yine bizleriz. Bu konudaki özeleştirimizi yapmamız gerekiyor.

Tartışmamız gereken asıl mesele...

TikTok özelinde tartışmamız gereken daha ciddi başka bir konu var o da 'kullanıcı bilgilerinin satılması' konusu. Hindistan, başta TikTok olmak üzere Çin merkezli birçok uygulamayı 'devlet güvenliği' gerekçesiyle ülke genelinde yasakladı. Reddit'te bir yazar TikTok uygulamasına tersine mühendislik uyguladığını belirterek TikTok'un aslında kullanıcıların telefon teknik bilgilerinden, kopyalanan her metne kadar her türlü verisini sakladığını iddia etti. Ayrıca aynı yazar TikTok'un elde ettiği verileri Çin hükümetiyle paylaştığını da ekledi. Hindistan ve Reddit'teki bu iddiaları TikTok yalanlamış olsada ortada ciddi bir durum var. Bu durumun iyi araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor.

Engeller çözüm değil...

Şu bir gerçek ki, bir şeyi yasaklarsanız onu daha cazip hale getirirsiniz. Ülkemizde Youtube da Twitter da birçok kez erişim engellendi. Peki sonra ne oldu? İnsanlar bir şekilde bu sitelere erişim sağladı ama öyle ama böyle. Bugün bin tane VPN kullanmayı bilen insan varsa yarın bu karartmalar sayesinde bu sayı bir milyon olacak. Kaldı ki mesela Youtube kendi öz denetimini çok iyi yapan ve ülke yönetimleri ile iyi geçinen, en ufak şikayette hızlı reaksiyon verebilen bir platform. Örneğin ülkemizi kötüleyen, milli değerlerimize hakaret eden bir video mu var hemen şikayet ediyoruz çok kısa sürede video yayından kaldırılıyor hatta onu yükleyen hesap askıya alınıyor. Buna benzer geçmişte birçok olay yaşandı Youtube'da. O zaman ne istiyoruz Youtube'dan, Netflix'den, Twitter'dan...
Devamı haftaya…


HAFTANIN KARİKATÜRÜ




TARİHTE BU HAFTA
6 Temmuz 1990 - Siber dünyada vatandaş hürriyetlerini ya da gereksiz kanunlarla getirilen kısıtlamalardan korumak amacıyla ABD'de Electronic Frontier Foundation (Elektronik Serhat Vakfı) kuruldu.



HAFTANIN OLAYI
Bebek ürünleri satışı gerçekleştiren internet siteleri arasında yer alan e-bebek'in sitesine girmek isteyenler hata kodu ile karşılaştı. Sosyal medyada yazılan iddialara göre e-bebek'in internet sitesi hacklendi ve veritabanı dahil olmak üzere tüm dosyalar şifrelendi. Ayrıca fidye isteyen hackerlar şirketten 300 Bitcoin (Yaklaşık 19 Milyon TL) sanal para talep ettikleri iddia edildi. Mobil uygulamasına da erişlemeyen şirket iddialar sonrasında internet sitesi üzerinden 'Size daha iyi hizmet vermek için bakımdayız' açıklamasınında bulundular. Ancak daha sonra, firmanın internet sitesine konulan açıklamada söz konusu durumun 'bakım'dan değil, sanal bir saldırıdan dolayı yaşandığı belirtildi. Son yapılan açıklamada ise 'Siber saldırıya uğradık' denildi.

HAFTANIN İNSANI
Julian Assange, 1971 yılında Avustralya'nın Queensland eyaletinde doğdu. Üniversite yıllarında hacker arkadaşlarıyla kurduğu bir grupla, Amerikan Savunma Bakanlığı, deniz kuvvetleri ve NASA gibi güvenlik duvarı yüksek kurumların verilerine ulaştı. 2006 yılında bir grup hacker ile birlikte Wikileaks adını verdiği siteyi kurdu. Wikileaks, ABD başta olmak üzere, pek çok devletin gizli bilgileri yayınlandı. Amerika'nın Afganistan'ı işgaline dair 90 binden fazla belgeyi ifşa etti. 11 Nisan 2019'da Ekvador'un Assange'a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından, İngiliz polisi Assange'ı gözaltına aldı.



HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ

WATCH DOGS 2 ÜCRETSİZ OLACAK

Dünyanın en büyük oyun yapımcılarından birisi olan Ubisoft, 12 Temmuz'da düzenleyeceği 'Ubisoft Forward' etkinliği ile PC kullanıcılarına, 269 TL değerindeki Watch Dogs 2'yi ücretsiz sunacak.

SONY İSMİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Japonya merkezli teknoloji devi Sony, yıllık hissedarlar toplantısında ismini değiştirmeye karar verdi. Sony China'dan yapılan açıklamalara göre 60 yılı aşkın süredir Sony olarak isimlendirilen şirket, 2021 Nisan ayından itibaren 'Sony Group' ismini kullanmaya başlayacak.

Mİ SMART BAND 4C TANITILDI

Xiaomi, Mi Band 4'e alternatifi uygun fiyatlı akıllı bileklik modeli Xiaomi Mi Smart Band 4C'i tanıttı. 21 Euro fiyat etiketine sahip olması beklenen akıllı bilekliğin Türkiye fiyatının ise 200 TL olacağı yönünde.