Önceki gün çok önemli bir haber gündeme düştü. Habere göre; Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yıl sonuna kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç ve 100 bin ton bakliyat (nohut, mercimek,kuru fasulyebakla) ürünleri olmak üzere toplamda 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi verildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi 31 Aralık 2019 tarihine kadar kullanılabilecek. Her yıl verilen ithalat yetkisi piyasanın durumuna ve ihtiyaca göre değerlendiriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaları izleyerek ihtiyaç duyduğunda bu ürünleri ithal ediyor. Ayrıca verilen yetki, 2.6 milyon tonluk ürünün tamamının ithal edilmesi anlamına gelmiyor. Bazı yıllar verilen yetkinin sadece bir bölümü kullanılıyor. Bazı yıllar ise yetki kapsamında verilen ithalat miktarı yetmediği için ek kararname ile ithal edilecek ürün miktarı artırılıyor.

ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLER

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi, buğday,arpa,mısır,pirinç ve bakliyat üretimi üzerinde olumsuz etkisi olur. Bu ürünleri eken üreticiler ithalat baskısını her zaman hissedecek. Bundan iki yıl önce hububat hasadının yapıldığı dönemde 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile canlı hayvan ve et, buğday,arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi indirilmiş ve çiftçi çok büyük zarar görmüştü. Şu anda hasat yok. Fakat, ithalat yetkisi yıl boyunca kullanılacağı için çiftçi tedirgin olacak.

TÜKETİCİ İTHAL ÜRÜNLERLE Mİ KORUNACAK?

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen ithalat yetkisinin temel gerekçesi iç piyasada artan fiyatların ithalatla düşürülmesi olarak sunuluyor. Piyasayı düzenleme görevi verilen Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyatı artan ürünleri ithal ederek piyasayı düzenleyecek ve tüketicinin yüksek fiyattan olumsuz etkilenmesi önlenecek.

'Türkiye buğdayda kendine yeterli,ihtiyaç yok' denilse de, her yıl verilen ithalat yetkisi ile buğday ithal ediliyor. Son yıllarda ortalama 4-5 milyon ton buğday ithalatının yarısından fazlası Rusya'dan yapılıyor.

Bu durum her ne kadar kısa vadede yurt içi talebi karşılamak ve ihtiyacı gidermek amacı taşısa da ve bu açıdan bakıldığında olumlu gibi görünse de neden bu duruma gelindiği sorgulanmadığı için büyük sıkıntı taşıyor