Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta Türk Hukukunda İntihal ve İntihal 'in günümüzdeki örneklerinden bahsetmiştik.
Bu hafta ise ülkemizde görülen CORONA virüs salgını nedeniyle artan boşanma sayılarından ve Corana'nın evliliğe etkisinden bahsedeceğiz bahsedeceğiz.
Covid-19 vakasının ortaya çıkması ile tüm dünya ile birlikte ülkemizde pandemi ilan edilmesinin üstünden yaklaşık bir sene geçti diyebiliriz. Bu sürecin etkilerini görmemize rağmen, daha görmediğimiz ve göreceğimiz zamanlarımızda olacaktır. Covid-19 virüsü hem sağlığımızı hem işimizi etkilemesinin yanı sıra Aile hayatımızı da büyük bir oranda etkilemiş olup boşanma davaları her geçen gün artmaktadır
CORONA'nın aile hayatına etkisini çok kısa özetlemek gerekirse;
Geçenlerde eski bir müvekkilim arayarak boşanmak istediğinden bahsetti. Sebebi nedir diye sorduğumda ise '1 senedir dükkan kapalı evde yatıyor para kazanmıyor' diyerek serzenişte bulundu.
Bu kısa örnekten bile ne demek istediğimizi ve CORONA'NIN aileye verdiği zararları anlamışsınızdır. Tabi böyle zamanlarda güçlü durup aile mefhumuna sahip çıkmanın önemi büyük…
CORONADA BOŞANMA ORANLARI NE KADAR ARTTI ?
Asıl sebep CORONA virüs değil CORONA virüsün etkileri tüm boşanmak isteyen çiftlerde görülen temel sebep budur.
Arama motorlarını inceleyen veri şirketi SEM Rush'ın çalışmasında, arama motorlarında 'boşanma davası açma, boşanma davası' gibi kelimelerin aranması geçen yıla göre %22 artmıştır.
ARAMA MOTORLARINDA BOŞANMA DAVALARI ÇOK ARANMAYA BAŞLADI PEKİ TÜRKİYE'DE YARGIYA İNTİKAL EDEN SAYI NE KADARDIR?
Çin'de ki boşanma sayılarının artışına göre Türkiye'de daha az artış göstermiştir. Çine göre daha az artış gösteren Türkiye bir önceki seneye göre ise boşanma davaları sayılarını 4 katına çıkarmıştır. Yani Türkiye'de de durum çok iç acıcı değildir. Mahkemelerde bu verilere göre çok yoğun olarak çalışmakta ve tabi ki iş yükü artmaktadır.
CORONA VİRÜS BOŞANMA SEBEBİ MİDİR?
Bu dönemde en çok sorulan sorulardan bir tanesi de budur. Türk Medeni Kanunu'nun 166/I. Maddesine göre ''Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede temelden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.'' Evlilik birliğini temelden sarsan sebepler ise hakaret, tehdit, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, maaşına el koyma, mutfak masraflarını karşılamama, ailesiyle görüştürmeme, kayınvalidesiyle yaşamaya zorlama, düğün dernek ortak faaliyetlere eşini götürmeme, cinsel olarak arzulamama vb. sebeplerdir(çoğaltılabilir) Eşlerden birinin CORONA Virüs hastalığına kapılması bu sebeplere girmemekte olup sadece bu sebeple boşanma davası açılamaz.
CORONA VİRÜS OLDUM EŞİM BANA YARDIMCI OLMADI
İşte bu başlıkta bahsettiğimiz konu BOŞANMA SEBEBİDİR. Hasta olmayan eş salgına yakalanan eşin tedavi için gerekli özeni göstermediğini ve aynı evde birlikte yaşadıklarından dolayı kendi sağlığını da tehlikeye attığını gerekçe göstererek boşanma davası açabilir. CORONA virüs hastası olan diğer eş ise hastalığı süresince eşinin yanında olmadığını (yardım etme yükümlülüğünü yerine getirmeme) tedavi için gereken özeni göstermediğini gerekçe göstererek boşanma davası açabilmektedir
AMA UNUTMAMAK LAZIM Kİ DOSTLAR
EVLENİRKEN HASTALIKTA SAĞLIKTA DEMİŞTİK DEĞİL Mİ…
HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER
AV. ASLICAN ÖZGÜR İLELİ