Dünya genelinde enerji üzerine çalışmalar devam ediyor. Enerji verimliliği, sürdürülebilir enerji kaynakları yaratımı, yeşil enerji gibi konularda üst üste önemli ve ciddi çalışmalar yapılıyor. Nitekim Sanayi Devriminin yapılmasının ardından üzerinden çok da değil yaklaşık 200 yıllık gibi bir süre içinde dünyanın en önemli gündem konularından biri enerji.
Dolayısıyla enerji üzerine yapılan çalışmalar ülkemiz için de ciddi önem kazanmış durumda. Hem ekonomik hem çevre hem de doğa açısından enerji politikalarının doğru temeller üzerine ve sürdürülebilir olması çok çok önemli bir anlam taşıyor.
Bu anlamda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarına devam ediyor. 2016 yılında düzenlenen Binalarda Enerji Verimliliği Platformu'nda teknik destek almaya hak kazanan 6 pilot şehirden biri olan Eskişehir, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibi ile çalışmalarını sürdürüyor.
PROJENİN 2'NCİ BÖLÜMÜ BAŞLADI
Bununla ilgili önceki gün Büyükşehir Belediyesinden önemli bir haber basına servis edildi. (Building Efficiency Accelerator (BEA), kapsamında geçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, 'Türkiye'de bina sektörü nihai enerji tüketiminin nerdeyse üçte birini oluşturuyor. Bu nedenle Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak BEA'ya üye olduk ve teknik destek alacak 5 şehirden biri olmayı başardık. Ekim 2016- Mart 2018 tarihleri arasında projenin ilk bölümünü başarı ile yürüttük. 2018 yılı Aralık ayında ise projenin 2'nci bölümünün yürütülmesine başladık. Bu projenin şehrimize büyük faydalar getireceğine inanıyorum' dedi.
ESKİŞEHİR TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLMALI
Konuyla ilgili en can alıcı açıklamayı ise WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız, yaptı. Cansız Eskişehir'in 2019'dan 2030 yılına kadar 32 gigawatt enerji ve 4,4 milyon dolar tasarruf sağlayacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Cansız; 'WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak, BEA Eskişehir projesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne politika planlama, tasarım ve uygulama konularında teknik danışmanlık veriyoruz. BEA'ya dahil olduğu 2016'dan bu yana Eskişehir'de önemli değişimleri gözlemlemek mümkün. Binalarda enerji verimliliğini artırarak sadece ekonomik olarak tasarruf edilmeyecek, Eskişehirlileri daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşturma yolunda önemli bir mesafe kaydedilecek. Bu sayede karbon ayak izi düşürülecek, yaşanabilir ve daha sağlıklı bir kent inşa etmek adına büyük bir adım atılacak. BEA ile yaptığı çalışmalar sonucunda Eskişehir'in 2019'dan 2030 yılına kadar 32 gigawatt enerji ve 4.4 milyon dolar tasarruf sağlayacağını tahmin ediyoruz. Daha yaşanabilir bir şehir inşa ederken atılan adımlarla karbon emisyonu da azalacaktır. Eskişehir'in Türkiye'deki diğer kentlere de örnek olmasını diliyorum' dedi.
Konu çok önemli olduğu için üzerinde durmak gerekiyor. Sadece Eskişehir için değil ülkemiz için de oldukça değerli ve önemli bir konu olduğu için Cansız'ın dediği gibi Eskişehir'in Türkiye'deki diğer kentlere de örnek olması gerekiyor.