Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz haftalarda '7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu' incelemiş ve değerlendirmiş olup vergi yapılandırmasından bahsetmiştik. Bu hafta ise eşlerin boşanma davaları devam ederken mal varlıklarını genişletip yani yeni mal varlıkları aldıklarında diğer eşin buna hakkı olup olamayacağı ile ilgili konuyu kanunlar ve yargıtay kararları nezdinde inceleyeceğiz.

MAL REJİMİ NE ZAMAN SONA ERER?
Boşanma durumunda mal rejimi boşanma davasının açılmış olduğu tarih itibariyle sona ermektedir. Yani mal rejimi boşanma davasının sonuçlanmasından daha önce sona ermektedir.
TMK m. 225 'Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer./ Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.'
Edinilmiş mallara katılma rejimi,
'Eşlerden birinin ölümü',
'eşlerce bir mal başka rejiminin kabul edilmesi',
'mahkeme tarafından evliliğin sona erdirilmesi'
'mahkeme tarafından mal ayrılığı rejimine geçilmesine karar verilmesi' durumlarında sona erer

BOŞANMA DAVASINI AÇTIKTAN SONRA YENİ EV ALMAK
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 17.01.2017 tarihli 2015/7527E. ve 2017/366 sayılı ilamında bu konu inceleniştir.
- '…18.01.2010 tarihinde açılan boşanma davasının kabulüne ilişkin hükmün, 11.02.2013 tarihinde kesinleşmesiyle boşanmışlardır. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarih itibarıyla sona ermiştir. (TMK 225/son), Tasfiyeye konu edilen araç ise mal rejimi sona erdikten sonraki bir tarih olan 22.06.2010 tarihinde davalı eş adına satın alınmıştır. Edinme tarihi itibariyle mal rejimi sona ermiştir. Mahkemece, talebin Aile Hukuku'ndan kaynaklanan uyuşmazlık olarak nitelendirilip kabulüne karar verilmesi hatalıdır. Talep, genel hükümlere dayalı olarak alacak niteliğinde olup mal rejiminin tasfiyesine ilişkin bulunmadığından, anılan istek bakımından 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi uyarınca Aile Mahkemesi görevli bulunmamaktadır.'
Kısaca; Boşanma davasının açılmış olduğu tarih itibariyle yasal mal rejimi sona erecektir. İlgili kararda da belirtildiği gibi tasviyeye konu olan araç(ev,vs) mal rejimi sona erdikten sonra alınmıştır.

BOŞANMA DAVASINI AÇTIKTAN SONRA ALINAN MAL EDİNİLMİŞ MAL MI?
II. Edinilmiş mallar
Madde 219- Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.
Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,
2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
4. Kişisel mallarının gelirleri,
5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Boşanma davasının açılması ile mal rejimi sona erer ve boşanma davasından sonra malvarlığınıza ekleyeceğiniz yeni mal artık 219. Madde kapsamında yer almayıp edinilmiş mal olmayacaktır.

HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE HUKUKLU GÜNLER