Deniz Çağlar Fırat yazdı.

'MHP olarak kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeye hazırız. Hiçbir ittifak bir tarafın reddedilmesiyle, yok sayılmasıyla ayakta kalamayacaktır. Hiçbir ittifak daha diğer tarafın dayatmasıyla, parmak sallamasıyla yaşamayacaktır. Hiçbir ittifak çatladı, çatlıyor ihbarlarıyla, şartların kollanmasıyla varlığını devam ettiremeyecektir. Yasal zemin aramaya son vermenin vakti gelmiştir. Parti olarak mahalli idareler seçimlerine yönelik ittifak arayışımız artık kalmadı. Oyalamaya, ümitlerle oynamaya gerek yoktur. Kendi yolumuzu yalnızca kendimiz çizeceğiz. Kendi adaylarımızla katılıp Türkiye'nin her seçim bölgesinde yer alacağız.'
MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü grup toplantısındaki bu sözleri siyasetimize bomba gibi düştü. Bahçeli, kartları yeniden dağıttı gibi görünse de Bahçeli oyun masasını dağıttı demek daha doğru olur.
Bu açıklamalardan sonra yerel seçimlerde ittifak olur mu, olmaz mı asla bilemeyiz. Açıkçası her ne koşul olursa olsun, beklemekte ve gözlemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu açıklamanın hayata geçeceğini düşünerek Eskişehir öznelinde bu tutum sandıklara nasıl yansırdı diye matematiksel açıdan bakalım…

BÜYÜKŞEHİR'DE CUMHUR
Büyükşehir son 2014 yerel seçimlerinde biliyorsunuz Büyükerşen 237.414 oy almıştı. Millet ittifakının toplam oyu ise Büyükerşen ile birleşince 245.037 çıkıyor. MHP ittifak kurarsa Cumhur ittifakının oyu ise 204.906 (AK Parti) + 58.746 (MHP) + 6.697 (BBPP) olmak üzere 270.349 ediyordu.

ODUNPAZARI'NDA CUMHUR
Odunpazarı'nda da buna benzer bir durum söz konusuydu. Kazım Kurt, 2014 yerel seçimlerinde 95.519 oy almıştı. Millet ittifakının toplam oyu ise 98.800'de kalıyordu. Cumhur İttifakının oyu ise 82.968 (AK Parti) + 51.182 (MHP) + 2.987 (BBP) olmak üzere 137.137 olarak çıkmıştı.

TEPEBAŞI ORTADA
Tepebaşı ise biraz daha bıçak sırtıydı. Şöyle ki; Başkan Ahmet Ataç 97.735 oy almıştı. Millet ittifakının toplam oyu ise 100.806'ydı. Cumhur İttifakı ise 76.362 (AK Parti) + 25.049 (MHP) + 2.026 (BBP) olmak üzere 103.437'ydi. Yani CHP, Tepebaşı ilçesinde Başkan Ataç sayesinde cumhur ittifakına karşı oldukça güçlü bir durumda görünüyordu.
Hem bu tabloyu sormak hem de Devlet Bahçeli'nin 'Parti olarak mahalli idareler seçimlerine yönelik ittifak arayışımız artık kalmadı. Kendi adaylarımızla katılıp Türkiye'nin her seçim bölgesinde yer alacağız' açıklamasını yorumlaması için Başkan Ataç'ı aradım.
Avrupa'dan 100 belediye başkanının davet edildiği Küresel Başkanlar Toplantısına katılan tek Türk Belediye Başkanı olan Ataç, yoğun programı içinde fırsatı bulup sorularımı yanıtladı.

HER ZAMAN MHP'Lİ DOSTLARIMA GÜVENİYORUM
Türkiye'nin hemen her bölgesinde AK Parti + MHP ittifakının CHP'yi zorlamasına rağmen Tepebaşı'ndaki bu bıçak sırtı durumu değerlendiren Ataç;
'Ben her zaman MHP'li dostlarıma güvendim, güveniyorum. Çok MHP'li dostum var benim, karşılıklı güven ve saygı çerçevesinde görüşüyoruz. Güveniyorlar bana. Oylarını veriyorlar. Hiçbir çıkar ilişkisi kurmadan, karşılıksız dostluğumuz sürüyor. Başka yerleri bilemem ama Eskişehir için söylüyorum bunu, MHP'nin tabanını burada tutamazlar, zaten. Elmayla armut hesabı birlikte yapılamaz. Eskişehir'de yerel seçimlerde farklı durum var.'

MHP'Lİ DOSTLAR YAPTIKLARIMI GÖRÜYOR
'Bahçeli'nin sözlerinin netleşmesi tabii ki önemli… Bizim Tepebaşı'nda yaptıklarımızı MHP'li dostlarımız da görüyor. Biz Eskişehir'deki MHP'liler ile sevgi-saygı içindeyiz. Birbirimize karşılıklı güvenimiz var. Her zaman sevgi, saygı içindeyiz.'

YENİ DÖNEMDE TEPEBAŞI İÇİN PROJELERİMİZ OLACAK
'Tepebaşı'nda yaptığımız projelerimizin üzerine koymak için ciddi çalışmalarımız var. Bunları anlatacağız. Yeni dönemde Tepebaşı için projelerimiz olacak. Şu an Küresel Başkanlar Parlamentosuna davet edilen tek Türk belediye başkanıyım. Toplantıları takip ediyorum. Müthiş yararlı oldu. Güzel tecrübeler edindik. Bunları Eskişehir'e geldiğimde program ile anlatacağım.'
Bahçeli'nin açıklamalarından sonra ittifak olur mu olmaz mı bilinmez ama en azından Eskişehir'de ve Tepebaşı'nda durum bu…