DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart tarihinde Eskişehir'de miting düzenlemişti. Mitingde Alpu Ovasını koruma altına aldıklarını duyurmuş ve 'Tarımsal verimi artırmak için Alpu, Günyüzü, Ayvalı ve İnönü ovalarını SİT alanı olarak koruma altına aldık' demişti.
Kamuoyu bu açıklama ile rahatlarken hemen akabinde eski bakan AKP milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı da Alpu Termik Santralinin yapılmayacağını açıklamış ve bu açıklama TEMA Genel Merkezi'nin sosyal medya hesabında da paylaşılmıştı.
AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı da Buket Aydın'a konuk olmuş ve termik santral sorusuna 'Ben şehrimizin, hemşerilerimizin hayrına olmayan her şeye direnç gösterdim bu zamana kadar, bundan sonra da direnç göstermeye devam edeceğim. Suyu koruyacağız, havayı koruyacağız, toprağı koruyacağız. Mutlaka alternatif enerji kaynaklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarını mesela rüzgarı mesela güneşi değerlendireceğiz. Ve o bölgedeki tarımı desteklemeye, hayvancılığı desteklemeye, gıda üretimini desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü bizim birçok seçeneğimiz var!'
Hatta programda Aydın'ın 'söz mü?' demesine de 'elbette' cevabını vermişti.
Yani 31 Mart Seçimleri öncesinde önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonra eski Bakan Prof. Dr. Nabi Avcı ve en sonra da Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhan Sakallı, Eskişehir'de termik santral yapılmayacağını ya direkt söylemişlerdi ya da işaret etmişlerdi.
Seçim bitti. Üzerinden bir ay geçti geçmedi, mayısın ilk haftasında Alpu'da sondaj çalışmaları başladı. 40 kuyu açıldı. Önümüzdeki aylarda da 300 kuyuya ulaşılacağı iddia edildi. CHP milletvekili Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer konuyu TBMM kürsüsünden dile getirdi.
Süllü, bölge halkıyla görüştü ve insanlara 'Petrol arıyoruz' dendiğini öğrendi.
Önceki gün de bir grup sondaj kuyularının olduğu bölgede açıklama yaptı.
Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, 'Eylemse eylem, mücadeleyse mücadele. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Bu termik santralin Alpu'ya bir yararı yok' dedi.
Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, ESÇEP Üyeleri ve yöre halkı, şantiyeyi inceledi. Ellerindeki dövizlerle sondaj kuyularının önünde ESÇEP adına açıklama yapan yöre halkından Fikret Baykır, 'Sondaj kuyularından çekilen çamurlar, Beyazaltın Mahallesi'nin yakınındaki dere yatağına Alpu-Bozan arasında izinsiz atık depolama alanına kaçak olarak dökülmektedir. Bizler açılan kuyuların en kısa sürede kapatılmasını istiyoruz. Yapılan bu işlemler doğa ve çevre katliamıdır' diye konuştu.
Kızılcaören Mahallesi'nden Muammer Vurucu, sondaj için kendilerinden imza istediklerinin fakat vermediklerini söyledi. Komşu köylerden bilmeden imza verenler olduğunu belirten Vurucu, '126 kuyunun 66 tanesi benim köyümde. 4 bin dekarlık alan var. Biz imza vermedik. İmza alırken kömür rezervini tespit edeceğiz. Bizim termik santralle alakamız yok diyorlar' dedi.
Şimdi Alpu Ovasında tüm bu tartışmalara rağmen sondaj çalışması yapılıyor. Halk tepkili…
Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere Alpu Belediye Başkanı da karşı. Vatandaş imza vermediğini söylüyor. Kuyuyu açanlar petrol aradıklarını söyleyerek çalışmalarına devam ediyor.
Bir yetkili de çıkıp bunca tepkiye rağmen Alpu'da ne olup bittiğini açıklamıyor.
Eğer Alpu'da petrol aranıyorsa bilelim değil mi?