Deniz Çağlar Fırat

Eskişehir Küçük Millet Meclisi'nin deprem gündemli toplantısının ardından konu ile ilgili hem önerilerimizi hem de gelişmeleri bu köşeden aktarmaya devam ediyoruz. Hatırlanacağı üzere 16 Ekim 2019 tarihinde 'Eskişehir'den Türkiye'ye Depremle Mücadelede Örnek Girişim' başlıklı yazı kaleme almış ve deprem olgusuna karşı sadece resmî kurumların değil başta yerel yönetimler olmak üzere sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düştüğünü ifade etmiştik. Özellikle toplanma ve barınma alanlarına ilişkin ayrımın önemine vurgu yapılarak bu alanda yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığı üzerinde durmuştuk.
Bu yazının ardından 18 Ekim 20198 tarihinde de Büyükşehir Belediyesinin doğal afetlere ilişkin çalışmalarını anlatan 'Çadırkent AFAD'dan Alt ve Üst Yapısını Kurmak Büyükşehir'den' başlıklı yazımı paylaşmış, söz konusu yazıda edindiğimiz bilgilere dayanarak Büyükşehir Belediyesinin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından belirlenecek barınma alanlarına ilişkin alt ve üst yapı için çalışmaları yapmaya hazır olduğunu duyurmuştuk.
AFAD SORUMLULUKTAN KAÇMIYOR
Nitekim bu yazının yayınlandığının günün akşamında AFAD, bu konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yaparak toplanma ve barınma alanlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. AFAD'ın yaptığı açıklamada belirlenen 222 Acil Toplanma Alanları ve 1 milyon 692 bin 438 metrekarelik Geçici Barınma Alanlarının yerleri açıklandı. AFAD, bizim yazımızda da ifade ettiğimiz üzere 'Her barınma alanı toplanma alanı olabilir ama her toplanma alanı barınma alanı olamaz' ifadelerini kullandı. AFAD, Eskişehir'de afetzedelerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılacak, çadırkent-konteynerkent kurulacak alanlarla ilgili olarak 'İlimizde yaşanacak herhangi bir afet sonrasında Tepebaşı ilçesi Emirler ve Koyunlar mahallelerinde 2 ayrı yerde toplam 1 milyon 692 bin 438 metrekarelik alan Geçici Barınma Alanı olarak belirlenmiştir. Çadırkent ve konteynerkent kurulmaya elverişli bölgeler olan geçici barınma alanları toplanma alanlarından farklı kriterlere sahiptir.' dedi.
AFAD, toplanma alanları ile ilgili olarak da belediyeler ile yapılan yazışmalar sonucunda gönderilen mevcut ve planlanan park ve yeşil alan bilgilerinden yararlanılarak alan büyüklükleri, çevresindeki bina yükseklikleri, eğim, ulaşım güzergahlarına olan uzaklıklar gibi kriterler dikkate alınarak oluşturulduğunu açıkladı.
DARISI İLÇE BELEDİYELERİMİZİN BAŞINA
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, Eskişehir'de olası bir afet veya deprem anında toplanma ve barınma alanları belirlenmiş ve kamuoyu ile paylaşılmış durumda. Deprem olgusuna bu kadar hızlı reaksiyon gösteren Büyükşehir Belediyemiz ve AFAD'ı bu çalışmalarından dolayı tebrik etmek gerekiyor. Bu çalışmalar, kurumlarımızın üzerine düşen sorumluluklarının bilincinde olduğunu ve sorumluluktan kaçmadığını gösteriyor. Edindiğim bilgiye göre Büyükşehir Belediyesi, belirlenecek barınma alanlarına ilişkin alt ve üst yapıyı hazırlamaya hazırdı. Şimdi zaman kaybetmeden Emirler ve Koyunlar Mahallelerindeki bu barınma alanlarının alt yapı ve üst yapı hazırlıklarının yapılması önem arz ediyor. Elbette ki bütçe çok önemli. Bu yüzden bu alanların hazırlıklarının bütçesi gerekiyorsa imece usulü de halledilebilir.
Diğer taraftan ilçe belediyelerimizin de bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekiyor. Hatta sivil toplum örgütlerinden oluşan bir yapının da bu süreçlere dahil edilmesi hatta sorumluluk almaya davet edilmesi; hazırlık ve çalışmaları daha üst bir seviyeye taşıyacaktır. Keza her iki yazımızda da ifade ettiğimiz üzere doğal afet anında iletişim kopmalarına karşın radyo benzeri bir iletişim ağının hazırlığının da yapılması çok önem arz ediyor.