İnsanoğlunun bu dünyadaki görevi, Allah'ın kendisine verdiği ömür süresi içerisinde, kalıcı yurt olan ahiret hayatını kazanmaktır. Bunun başında yapacağı en önemli görev,önce kendisini ve bu alemi yaratan, yaşatan Rabbini bilmek ve tanımaktır.
Bu dünya hayatında insan yolcudur. Bu yolculuk süresince yaptığı her şeyden sorumlu ve yolculuk bir gün elbet sona erecektir. Dünya hayatının sonunda iki durak vardır. Duraklardan birisi cennet, diğeri de cehennem durağıdır. İşte tam burada önemli olan, insanın bu dünyadaki yolculuğudur. Bu yolculukta neler yaptığıdır. Bu yazımızda kişiyi kurtuluşa erdirecek amellerden bahsedeceğiz.
Bu amellerin en önemlisi, ilk basamağı imandır. İman ameli, amel de güzel ahlakı gerektirir. Güzel ahlak ise zaten hedeftir.
İnsanın bu dünyadaki amelini değerli kılan, imanıdır. İman olmadan hiç bir amelin değeri yoktur. Rabbimiz şöyle buyuruyor; De ki: 'Size, iş ve davranışları bakımından en çok ziyana uğrayanları bildirelim mi? Onlar, iyi yaptıklarını sandıkları halde, dünya hayatında çabaları boşa giden kimselerdir.' İşte onlar, Rablerinin ayetlerini ve O'na kavuşmayı inkar eden, bu yüzden amelleri boşa gitmiş olanlardır. Bu sebeple biz kıyamet gününde onların (dünyadaki) amellerine değer vermeyiz''.(Kehf 103,105)
Rabbimiz yine şöyle buyurur.'' İman edip hayırlı işler yapanlara gelince, onlar da cennetliktirler; onlar orada ebedî kalacaklardır.'' (Bakara 82).

Bir başka ayeti kerimede Allah; ''İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlara gelince, onları da nimetlerle dolu, içinde ebedî kalacakları cennetler bekliyor. Bunu Allah gerçek olarak vaad etmiştir. O azîzdir, hakîmdir.''(Lokman 8,9)

'Kıyamet gününde mü'min kulun terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey bulunmaz Allah Teala çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseden nefret eder''. (Tirmizî)
'Müslüman, insanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir.'(Tirmizî)
İnsanı kurtuluşa götüren amellerin başında; Hem Allah'a tabi olmak,hem de Peygambere tabi olmak gelir. Zira Allah kulundan,hayatı yaşama noktasında istediğini, şöyle vahy eder.

''Ey iman edenler! Allah'ın ve Peygamberinin önüne geçmeyin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir''.(Hucurat 1)

Allah-u Teala şöyle buyuruyor:'Kim Allah ve Rasulüne itaat ederse, onu altından ırmaklar akan cennetlere sokar, kim de yüz çevirirse, ona da elim bir azab ile azabeder.'(Fetih 17)
İnsanı kurtuluşa götüren amellerden bir diğeri; Doğruluktur.
Rabbimiz şöyle buyuruyor:'Rabbimiz Allah'tır deyip sonra dosdoğru olanlar var ya işte onlara korku yoktur, onlar üzülmeyecektir de. Yaptıklarına karşılık onlar cennetin ashabıdır ve onlar orada ebedi kalacaklardır.'(Ahkaf 13)
'Öyleyse emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Sen ve Seninle beraber tevbe edenler de hep doğru olun, aşırı gitmeyin. O, sizin yaptıklarınızı görür.' (Hûd, 112)
Süfyan bin Abdullah es-Seğafi(R.A) dedi ki:Ya Rasulallah! Bana İslam'da senden sonra hiç kimseye sormayacağım bir söz söyle dedim.
Rasulullah (S.A.S) şöyle buyurdu:'Allah'a iman ettim de, sonra dosdoğru ol!'(Müslim 38)
Doğruluk, 3'e ayrılır.
1- Niyette doğruluk. Niyeti doğru olmayanın ameli doğru olmaz.Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:'Ameller niyete göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır. Kim Allah ve Rasülü için hicret ederse, hicreti Allah ve Resûlü'ne dir. Kim de erişeceği bir dünyalık veya evleneceği bir kadından dolayı hicret ederse, onun hicreti de hicretine sebep olan şeyedir.'(Müslim,Buharî,)
2- Kelamda(sözde) doğruluk. Peygamberimiz şöyle buyurur;'Her kim Allah ve Rasûlü'nün kendisini sevmesini istiyorsa sözünde doğru olsun.' buyurmuştur.(El-Musannef)
İnsan için en hayırlı olan,en zor anında bile doğruluktan ayrılmamasıdır.
3- Amelde doğruluk. İnsan davranışlarında da, Allah'ın emrettiği üzere dosdoğru olmasıdır.
Rabbim yaşadığımız hayatta, bizi kurtuluşa erdirecek ameller kazanabilmeyi nasip eylesin.
MEAL OKUYORUM
Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler (ve şöyle derler:) 'Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. Bizi cehennem azabından koru!
(Al-i İmran 3/191)
GÜNÜN DUASI
Allah'ım, fakirlikte de, zenginlikte de tutumlu olmayı nasip et!
Allah'ım, borç altında ezilmekten ve düşmanın galebesinden sana sığınırım. [Nesai ,Buhari]
HER GÜNE BİR HADİS

Üç şey öleni (mezara kadar) takip eder; ikisi geri döner, biri kalır. Ailesi, malı ve ameli onu takip eder. Ailesi ve malı geri döner, ameli kalır.' (Müslim, Zühd, 5)
BİR SORU-BİR CEVAP

Oruçlu iken böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı?
Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırmasıyla orucu bozulmaz. Bu operasyon esnasında böbreklere kan akması da orucu bozmaz. (Fetvalar,DİB Yay.syf.276)