Ey insanlar! Biz, sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık, birbirinizle tanışıp bilişesiniz diye milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en asil olanınız ona karşı gelmekten en fazla sakınanızdır. Şüphesiz ki Allah her şeyi bilendir ve her şeyden haberdar olandır. (Hucûrat 49/13)
Rabbimizin ayeti kerimede buyurduğu gibi insanlar bir anne ve bir babadan türemiştir.Bu minvalde tüm insanlık ailesi kardeş sayılır. Zaman içinde insanlık ailesinin büyümesi sonucunda çeşitli ırklar, renkler ve diller doğmuş, bu büyük aile milletlere ırklara ve alt gruplara bölünmüştür. Çoğalma sonucunda meydana gelen bu farklılaşmalar insandaki hayvani içgüdülerin ve kıskançlığın bu kardeşliği unutturduğunu böylece tüm insanlığı ortadan kaldırmaya yönelik katliamlara varan büyük savaşların meydana gelmesine sebebiyet verdiğini görmekteyiz.
Kur'an'ı Kerimde Allah buyuruyor ki: Müminler ancak kardeştirler, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allaha karşı gelmekten sakının ki rahmete nail olasınız. (Hucûrat 49/10)
Bu ayetin devamındaki ayetlerde Rabbimiz bu kardeşliğin korunabilmesi için müminlerin üçü toplumsal üçü de bireysel olmak üzere altı davranışı yapmasını yasaklamıştır.
Toplumsal olarak yapılması yasaklanan üç davranış