Avrupa Gençler 2. ve 3. olan Sümeyye, Brezilya'da Dünya Şampiyonu oldu. Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda büyük başarı gösterip şampiyonluğa ulaşan Sümeyye ilk kez Avrupa şampiyonu Türk bayan olmanın gururunu yaşadı.

Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?
Eskişehir'de 5 Şubat 2003'te dünyaya geldim. Annem Semra ve babam İsmail'in ilk evladıyım. Bir de kardeşim Hüseyin Musab var. Doğuştan iki kolum yok. Yüzme ve resim ile uğraşıyorum. Şu an ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde okuyorum.

Resme merakın nasıl başladı?
4 yaşımdayken bir gün annem mutfakta ben de salondaymışım. O sırada bir gül resmi çizmişim. Bu sayede ailem resme yetenekli olduğumu fark etti. Ellerinden geldiği kadar destek oldular. Kişisel sergimi açmaya kadar ilerlettim bu işi. Rusya'da resim sergisi açan ilk Türk oldum. Mosova'daki sergide tablolarım, ahşap boyamalarım vardı. Ayrıca el işi takı tarzı şeyler de yer alıyordu. 6 yaşımda ilkokula başladım. Bir yandan dersler, yoğunluk diğer yandan yüzme dersleri derken biraz olsun rahatlamak ve rehabilite olmak için bu kez ebru sanatına başladım. Didem hocam ile birlikte 7 sene ebru sanatıyla uğraştık. Lise sınavları nedeniyle ebru sanatına ara vermek zorunda kalmıştım.

Moskova'daki sergin beğenildi mi? Nasıl geri dönüşler aldın?
Evet sSergim beğenildi. Büyükelçilikten gelenler beğendi. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in eşi Svetlana Medvedeva da sergimi beğendi. Hatta bir gün Ankara'ya gelmişti bir takım toplantılar için. Onlarla orada da görüşmüştüm.

Büyük başarılar yakaladığın yüzme branşına geçelim. Buradaki hikayeni anlatır mısın?
Henüz 5 yaşımdayken Yüzme Antrenörü Çiğdem Abaza'nın sayesinde 12 saatte yüzmeyi öğrendim. Yüzme branşında ilk yarışlarımdan bahsedeyim. Çiğdem Abaza hocam ile 4 yıl çalıştım. Ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'ne geçtim. Mehmet Bayrak Hocam ile birlikte iyi bir iletişim kurduk. Türkiye Şampiyonaları'nda çok sayıda birincilik elde ettim. Beni Milli Takım kampına çağırdılar.

Milli Takım serüvenlerinden de bahseder misin?
Milli Takımda ilk yarışımı 2016 senesinin haziran ayında yaptım. Almanya'nın Başkenti Berlin'de yapılan yarışlarda iki kez ikincilik, iki kez de üçüncülük madalyası aldım. Ardından Portekiz'de yarıştım. İtalya'da Avrupa gençler ikincisi ve üçüncüsü oldum. Meksika Dünya Şampiyonası'nda en küçük yarışmacı bendim. 23 salise ile 3'üncülüğü kaçırıp dördünü oldum. Bu da büyük bir tecrübe oldu. Danimarka ve Brezilya'da yarıştım. Brezilya'da dünya serilerinde yarıştım ve birinci oldum. İstiklal marşımızı ilk kez burada okuttum. Benim için büyük bir gururdu. İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenen Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Avrupa Şampiyonu oldum. Ülkemizde ilk kez bayanlar kategorisinde ilk kez böyle bir başarı yakalanmıştı. Çok mutlu oldum. Milli Takımlarda antrenörüm Mehmet Fatih Kurt. Bana büyük katkıları oldu. Mehmet Ali Albaz hocamız var. Psikolojik açıdan inanılmaz destek veriyor.


Ülkemiz adına büyük başarı yakaladın. İlk kimler kutladı?
Şampiyon olunca hemen yanımdaki kulvarda İspanyol yüzücü vardı. Kendisi ikinci olmuştu ve beni tebrik etti. Şampiyon olduktan sonra ilk arayan geçen senenin erkekler Avrupa Şampiyonu Beytullah Eroğlu'nun annesi Hilal teyze oldu. Şampiyonluğun nasıl bir his olduğunu en iyi bilenlerden biri. Beni kutladı. Ayrıca akrabalarım kurban bayramında çok güzel bir piknik organize etmişti benim için. O da çok güzeldi.

Kendini birkaç cümle ile nasıl anlatırsın?
Engelliyim ancak yaşamak ve yaşamımı bir şekilde sürdürmek zorundayım. Bir yola girdiğimiz zaman o yolu sonuna kadar gitmek gerekir. Maymun iştahlı biri değilim. Bir işe başladığım zaman hedeflediğim yere kadar götürür o zaman sonlandırırım. Azimli ve kararlı biriyim. Kararlarımdan kolay kolay vazgeçmem. Derslerimde de aynı şekilde. En iyi notu almak için çok çabalıyorum.

Engelli bireylere bir mesajın var mı?
Ülkemizde engelliler yeni yeni tanınıyor. Bizlerin de çok güzel işlere imza atabileceğimiz yeni yeni anlaşılıyor. Bir kalıp koymuşlar 'Engelli'… 80 milyonluk ülkeden kaç tane Avrupa veya Dünya şampiyonu çıktı... Engelliler olarak kendimizi ispat etmek ve kanıtlamak zorundayız. Yoksa öbür türlü bize hep 'Ah ah, tüh tüh' deniliyor. Dışarıya çıkmamız lazım. İnsanların bizleri görüp göz aşinalığı edinmesi lazım. Biz de toplumun bir parçasıyız.

Sosyal hayatın nasıl?
Şu an gayet rahat bir şekilde kendi başıma gezebiliyorum, alışveriş yapabiliyorum. Arkadaşlarımla vakit geçirebiliyorum. Diğer engelli arkadaşlarımız da bu şekilde yapmalı. Kendilerini eve kapatmamalılar. Aileleri de öncülük edip onları topluma kazandırmalı.

En büyük destekçin kim veya kimler?
En büyük destekçim ailem. Başarı bir ekip işi. Başarı ve başarısızlık bir kişiye yüklenemez bence. Küçük kardeşim var. Annem benimle birlikte 40 gün yurt dışında kamplarda oluyor. Kardeşime teyzemler, ananemler, annemin kuzenleri kardeşime baktı ve bizlere hep destek verdi. Onlar bakmasa annem yanımda olamazdı… Annem zaten hep yanımda, babam da en büyük destekçilerimden. Antrenörlerime ve öğretmenlerime de teşekkür ediyorum.

Yüzme branşında en büyük hedefin ne?
2019 Şubat sonu mart başı gibi yarışlarımız başlıyor. Dönemin sonunda büyük yarış Dünya Şampiyonası var. Malezya'da düzenlenecek. Rakiplerimiz çok zor. Ama ben yine şampiyonluk hedefliyorum. Ardından 2020 yılında Tokyo'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi temsil edeceğim. En büyük çaplı yarış bu olacak. Şimdiden kendimi hazırlıyorum.

Akademik olarak hedeflerin var mı?
Akademik olarak imkan bulabilirsem yurt dışında okumak istiyorum. İyi bir psikolog olmak hedefim. Yani ülkeme faydalı bir insan olmak istiyorum. Psikolog olmak istememin en büyük nedenlerinden biri insanları çok iyi anlayabiliyorum. Bir engelli olarak çok fazla şey yaşadım. Sporcu ve sanatçı olarak da çok fazla şeyler yaşadım.

Büyükşehir Belediyesi'nin sporcususun. Kulüpte imkanlarınız nasıl?
Evet, şu an Eskişehir Büyükşehir Belediyesi sporcusuyum. Antrenör Mehmet Bayrak ile birlikte çalışıyorum. Belediyemiz bizim için elinden geleni yapıyor. İmkanlarını sunuyor. Brezilya'daki yarışa Federasyonu'muz maddi imkan sağlayamadığı için gidemeyecektim. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yine destek verdi ve o imkanlarla gittim. Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen de bana destek oluyor. Üzerimde emeği olan herkese çok teşekkür ederim.

Avrupa şampiyonu unvanını almış bir sporcusun. Sponsorun var mı?
Hayır, maalesef sponsorum yok...

Başka hangi spor branşlarını takip ediyorsun?
Futbolu hem seviyorum hem de kızıyorum... Yüzme Engelliler Federasyonumuz bir futbolcunun aylık aldığı maaşın yarısını dahi alamıyor. Üstelik federasyonumuzda 18 branş var. Futbola yatırılan-harcanan paranın yüzde 1'i bize harcansa gerçekten benim gibi başarılı olabilecek o kadar çok arkadaşım var ki… Her şeyi devletten beklememek lazım. Ülkemizde çok sayıda iş adamı var.

Hangi sosyal medya mecralarını kullanıyorsun?
Sadece Instagram kullanıyorum.

Televizyonla aran nasıl. Neleri takip ediyorsun?
Televizyon izlemiyorum.

Müzikle aran nasıl peki?
Müzik dinliyorum. Pop seviyorum. Mabel Matiz'i çok seviyorum.

Sümeyye Boyacı kimdir?
Doğum Tarihi : 5 Şubat 2003 (15 yaşında)
Branşı : Engelli Yüzme
Engel derecesi : S5
Boy : 1,60
Okulu : ETİ Sosyal Bilimler Lisesi
Kulübü : Eskişehir Büyükşehir Belediyesi

Röportaj: Semih Akdemir