YAŞAM KOŞULLARI DEĞİŞTİ


Son zamanlarda en çok sorulan sorular arasında olan 'Neden bu kadar çok çift kısırlık sorunu yaşıyor? Eskiden çocuk sahibi olmak daha mı kolaydı' sorularına açıklık getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Nicel Taşdemir, kısırlık tedavisinde teknolojinin çok ileriye gittiğini ve başarı oranının arttığını söyledi. Değişen yaşam koşullarının ilerleyen yaşlarda evlenme oranlarının çocuk sahibi olmada etkili olduğunu söyleyen Nicel Taşdemir, tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

GEBELİK ORANI ARTMAKTA

Erkeklerde yaşanan kısırlık problemlerinde yapılan müdahalelerle daha çok şans yakaladıklarını söyleyen, 'Günümüzde sperm seçiminin mikroskop altında dikkatlice yapılması ve spermlerin genlerinde hasar bulunan hücreleri ayıklayan mikroçip yöntemlerinin kullanılabilmesi ile daha hafif erkek faktörüne sahip olan ailelerde de yüksek gebelik oranları yakalanmakta. Mikroçip ile spermler mikroskop altında embriyologlar tarafından seçilmeden önce ayıklanmakta ve çipten geçmeyi başaran daha kaliteli spermler dölleme için kullanılabilmektedir' dedi.



EN SIK YAŞANAN PROBLEMLER

Kadında en sık karşılaşılan problemler yumurtlama problemleri, tüplerin tıkalı olması, rahimdeki edinilmiş veya doğuştan olan anatomik bozukluklar, yumurtalık rezerv problemleridir.

DEVLET DESTEĞİ ALABİLİRSİNİZ

Tüp bebek tedavisiyle çiftleri hayaline kavuşturma oranının yüksek olduğunu söyleyen Doktor Taşdemir şunları söyledi: 'Çiftin gebelik elde edebileceği en az zahmetli ve ucuz tedavi yöntemlerini önermek ve çiftleri yönlendirmek temel prensiptir. Bazı çiftlere hiçbir tedavi önerilmeden takibe alınmaktadırlar. Bu ön değerlendirmeler üreme tıbbı merkezlerinin birçoğunda ücretsiz yapılmaktadır. Devlet destekli tüp bebek tedavisi yapılabilir. Bunun için hastaların sigortalı olmaları ve sosyal sigorta kurumunun belirlediği kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Bu şekilde üç hekim imzalı raporu üniversite hastaneleri veya 3. basamak sağlık kurumlarından alan hastalar raporlarını aldıkları kurumun dışında da istedikleri merkezlerde kullanabilmektedir. Tedavinin yapılacağı kurum bir özel hastane ise raporun kullanılabilmesi için söz konusu kurumun SGK anlaşmasının bulunması gerekir. Devlet destekli tüp bebek tedavilerinde ilaç maliyetlerinin önemli bir kısmı devlet tarafından karşılanır ve denemeler de daha ekonomik fiyatlara yapılabilir.'




BİLİMSEL GERÇEĞİ YOK

Tüp bebek denemelerinde 1978'den beri milyonlarca bebeğin dünyaya geldiğini söyleyen Taşdemir, 'Kullanılan yöntem ve ilaçların anne ve doğacak bebekler üzerine ciddi ve kalıcı bir etkisi olmadığı bilinmektedir. Bazı hastalarda ilaçların kanser yaptığı veya hastaların erken menopoza girmesine neden olduğu gibi yanlış düşünceler mevcuttur. Bu iddiaların bilimsel dayanağı yoktur. Görece olarak kısa süren tüp bebek tedaviler ile böyle etkiler beklenmemektedir' dedi.

POLİKİSTİKOVER SENDROMU

Polikistikover sendromunun en sık görünle problem olduğunu ifade eden Doktor Nicel Taşdemir, 'Bu hastaların birçoğu kilo problemi yaşamakta ve yumurtlama problemleri ile karşımıza gelmektedir. Yumurtlama problemleri aşikar olmayanlar gebe kalabilmekle beraber, diğer hastalar ya yumurtlama takibi ve yumurtlamayı sağlayan tedaviler bir kısmı aşılamalarla desteklenen ya da tüp bebekle tedavi edilmektedir. Bu hasta gruplarında genellikle cevap almak mümkündür' dedi.

ENDOMETRİOZİS TEDAVİSİ

Endometriozis hakkında da bilgi veren Taşdemir, 'Bu hastalar klinikte çok hafif formlardan ağır endometrizise kadar geniş bir yelpazede yer bulmaktadır. Ağır olanlarda tüp bebek tedavileri ile yanıt almak mümkündür. Hafif formlarda ise daha basit tedaviler veya sadece takip yapılabilir' dedi.