TANI İÇİN TEST ŞART
Gebelikte görülen diyabet konusunda dikkat çeken Dr. Gürer, tanı için mutlaka tarama testi yapılması gerektiğini söyledi. Tarama testlerinin genelde hamileliğin 24 ile 28'inci haftaları arasında yapıldığını belirten Gürer, testlerin anne veya fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmadığını vurguladı.
OLMSUZLUKLARINI ANLATTI
Doktor Gürer, 'Gebelikte diyabet tanısı tarama testleriyle konuluyor. Çünkü gebelik sırasında görülen diyabet çok az belirti verir. Bunlar en sık aşırı iştah artışı, çok idrara çıkma, halsizlik ve yorgunluk gibi her gebelikte görülebilecek rahatsızlıklar olduğu için tanı koymak biraz zordur. O yüzden tarama testini her anne adayında yapmak gereklidir. Şeker tarama testleri genelde 24 ile 28'inci hafta arasında yaparız. Obezite, ailede diyabet öyküsü ve ileri yaş gebeliği gibi durumlarda daha erken de yapılabilir. Son yıllarda bu testler ile ilgili bazı tartışmalar var. Bu testlerin anne veya fetüs üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi saptanmamıştır. Olumsuz etki yaptığına dair iddiaların bilimsel bir dayanağı yoktur' dedi.
KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ ÖNEMLİ
Gebelikte diyabetinin anne adayı ve bebek sağlığı için ciddi sorunlara yol açabildiğini belirten Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, şunları söyledi: 'Hamilelikte diyabet nedeniyle bebeğin anne karnında fazla kilo alması, içinde bulunduğu sıvının fazla miktarda olması ve buna bağlı erken doğum, anne karnında ani bebek ölümleri gibi ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Doğumdan sonra ise bebekte sarılık, bebeklerinin kan şekerinin düşmesi ve bebeklerin ileriki dönemlerinde diyabet tanısı almaları ve obezite sorunları yaşaması gibi riskler olabiliyor.'
KİŞİYE ÖZEL DİYETLER
Tüm bu ciddi risklere karşın hamilelik diyabetinin tedavisinin basit olduğunu kaydeden Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, 'Öncelikle kişiye özel diyetler, egzersiz programları veriyoruz. Basit bir ölçüm cihazıyla hastalar kendi kan şekerlerini takip edebiliyor. Burada amaç insülin direncini azaltmak ve fazla kilo almamasını sağlamak' diye konuştu.