'Fonksiyonel Beslenme, Fonksiyonel Tıp', uzun zamandır araştırdığım ve takip ettiğim bir konu veya bir alan diyebiliriz.
Doğal beslenme, doğal yaşam, bol antioksidan alımı bu Fonksiyonel Tıp'ın da en sık vurguladığı şeyler aslında.
Hayatımıza plastikler, toksik maddeler girdikçe doğaldan uzaklaşıp git gide yapaylaşıyoruz. Ancak bir yandan da ümitliyim ki yavaş yavaş sürdürülebilirlik, sıfır atık,… gibi kavramları yaygınlaşmaya başladıkça eskiden toplumuzda gördüğümüz ürünleri, besinleri,maddeleri yenidenkullanrhale geliyoruz veya o maddelerin aslında ne kadar sağlıklı olduğunu (plastiklerin, hava kirliliğinin, vücudumuzdaki artan toksinlerin ve beraberinde getirdiği hastalıkların artışıyla) çok daha iyi anlayabiliyoruz.
Bilim dünyası bu alanda oldukça fazla çalışma yapmaya başladı ama çok yakın bir zaman önce bir makale daha yayımlandı.
Yapılan çalışma sonucunda 'Ağır battaniyelerle uyumanın melatonin seviyesini artırdığı sonucuna varıldı. Bu demek oluyor ki geçmişte kullandığımız yün battaniyeleri şu an çok ağır olduklarından dolayı tercih etmeyip, elyaf battaniyelere geçiş yaparak uyku düzenimizi bozmaya yıllar öncesinden başlamışız.
Çalışmada insan ağırlığının ortalama %12'si kadar olan yorganlar kullanılmış. Çalışma sonucunda ağır battaniye ile uyumanın sonucunda depresyon, anksiyete, uykusuzluk gibi problemlerin diğer battaniyelerle uyuyanlara göre azaldığı tespit edilmiş. Tabii ki herhangi bir araştırmada yapılan tek bir çalışma ile kesin bir yargıya varmak mümkün değildir bilimde kesinlik yoktur ama bu çalışma ve bu çalışma gibi örnek olacak çalışmalar sağlıklı yaşam için atılmış örnek birer adım olacaktır.
Sadece bu çalışmada değil yapılan diğer araştırmalarda varılan güncel ortak noktalar şu yönde…
Ağır yün yorganlar;
-Seratonin ve melatonin (halk dilinde mutluluk ve uyku düzenleyici hormon) hormonlarının seviyelerini artırmaktadır.
-Depresyon, anksiyeteuyku problemleri gibi psikolojik kökenli olabilecek hastalıklarda olumlu etki göstermektedir.
-Vücutta artan bu hormonlar sayesinde azalan stres ile birlikte bağışıklık güçlenir, hastalıklara yakalanma oranı düşer,
-Melatonin hormonunun artmasıyla kalp damar hastalıklarına yakalanma riski düşer.
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle birlikte , otoimmün hastalıklara ve kanser kökenli hastalıklara yakalanma riski düşmektedir.

Her şeyin plastikleştiği, hatta insan ilişkilerinin bile git gide yapaylaştığı şu dönemlerde öze dönüş, organiğe dönüş ( en azından elimizden geldiğince kendi bireysel alanlarımızda )çok da kötü bir fikir olmasa gerek değil mi ?
Haydi evimizdeki yün yorganları elden çıkarmadan önce bir kez daha düşünelim.
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı günler dilerim