Aslen Konyalı olan ancak ailesinin Eskişehir’e tayini çıktığı için 2 yaşındayken Eskişehir’e gelen Şerife Yorgancılar, birçok branş dense de wushuda kendini buldu. Pandemi döneminde wushuya başlayan Şerife, kısa sürede 19 madalya kazanmayı başardı. İl içi dereceler, iller arası dereceler derken Balkan Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası’nda da derece geldi. Milli sporcu, Avrupa Wushu Federasyonu tarafından 14-17 Aralık tarihinde İstanbul’da düzenlenen ve 19 ülkeden 650 sporcunun katıldığı 1. Avrupa Wushu Şampiyonası’nda altın madalyayı boynuna taktı. Mavi Spor Kulübü Antrenörü Arzu Kabal’ın talebesi olan Şerife, Dünya Şampiyonluğunu kafasına koymuş durumda…

Spora nasıl başladın?

Spora 3 yaşımda başladım cimnastik branşı ile. Arından yüzme, karate gibi birçok branşa gittim. Birçok branş denedim ama bir türlü kendimi ait hissedemiyordum. Sonunda wushuda kendimi buldum. Hiçbir zaman da bu branş hakkında keşkelerim olmadı. Ruhsal olarak da beni çok rahatlatan bir spor. Çok seviyorum wushuyu.

Şampiyonalara hazırlık sürecin nasıl geçiyor?

Normal antrenman temposundan çıkarak antrenman yoğunluğunu artırıyoruz. Hemen hemen her gün antrenman yapmaya başlıyoruz. Evde ise kas gücü ve esnekliğimi artıracak çalışmalara başlıyorum. Genel olarak sağlıklı beslendiğim için ekstra bir diyet vesaire yapmıyorum zaten beslenmeme dikkat eden bir insanım. 

Şampiyonalardan sonraki süreçte neler yapıyorsun?

Şampiyonalardan sonra dinlenmiyorum. Sonraki adımımı düşünerek daha çok çalışma isteği duyuyorum. Bundan dolayı kendimi bu yoğunluğa alıştırarak üzerine bir tık daha fazlasını koymaya çalışıyorum. Maçta eğer sağlık sorunu yaşamamışsam dinlenmem, hemen çalışmaya devam ederim.

Elde ettiğin derecelerden bahseder misin?

Birçok branş denediğimi söylemiştim ama ilk madalya almam wushuda oldu. Pandemi döneminde wushuya başlamıştım. Çok uzun zaman olmadı ama işte bu sporda kendimi bulduğum için başarıyı yakaladım diyebilirim. Şu ana kadar 19 madalya aldım. Okullararası müsabakalarda dereceler, ülke içinde ve uluslar arası dereceler elde ettim. 2022’de 15 Temmuz Şehitleri 5. Açık Balkan Şampiyonası’nda 2 ve 3’üncülük aldım. 6. Açık Balkan Wushu Kungfu Şampiyonası’nda 3’üncülük, 1. Wushu Avrupa Şampiyonası’nda şampiyonluğum var. 2022’de iki, 2023’te de iki uluslar arası derece elde ettim.

Hedeflerin neler?

Kısa vadede baktığımızda yakında okullar arası müsabakalar var. Burada Türkiye Şampiyonluğu istiyorum. Avrupa Şampiyonası düzenlenirse yine birincilik istiyorum. 2024’te düzenlenecek her turnuvaya katılıp derece istiyorum fakat en büyük hedefim Dünya Şampiyonluğu. Dünya Şampiyonu olarak bayrağımızı dalgalandırıp ülkemizi gururlandırmak en büyük hedefim. Bu uzun bir süreç ama bunun için çalışıyorum. Meslek olarak mekatronik ya da genetik mühendisi olmak istiyorum ama sporu hiç bırakmam. Sporsuz bir hayat asla düşünemiyorum.

Ülkemizi temsil etmek nasıl bir duygu?

Milli sporcu olarak yarışırken çok duygulanıyorum. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ülkemizi, bayrağımızı temsil etmek beni çok duygulandırıyor ve bir o kadar da heyecanlandırıyor. Kendimle de gurur duyuyorum. Milli sporcu olmaya layık bir insan olmak için çok çalışıyorum.

Avrupa Şampiyonu olduğun zaman kürsüye çıktığında neler hissettin?

Maçta çok bir şey düşünememiştim. İçimdeki ses sürekli olarak kazanırsam İstiklal Marşımızı okutacağımı söylüyordu. Sürekli bunun için mücadele ettim. Kazanıp kürsüye çıktığım an çok duygulandığım bir andı. Fotoğraflarda da gözüküyor artık gözyaşlarımı tutamadım, mutluluk ve gurur gözyaşlarıydı. Arkamda Türk Bayrağı vardı, İstiklal Marşımızı okuyoruz… İnanılmaz bir andı.

Şampiyon olduktan sonra nasıl dönüşler aldın?

Çevremdeki herkes benim için çok mutlu oldu. Arkadaşlarım, ‘Vay be Avrupa Şampiyonu arkadaşımız var’ diye şakalaştılar. Öğretmenlerim ‘Yine insanları dövdün geldin’ gibi şakalar yaptılar. Bu cümleye de bir açıklık getirmek istiyorum. Aslında insanlar dövüşüyorsunuz diyor ama ben dövüşmüyorum. Sadece belirli hareketleri en doğru şekle yaparak puan alıyorum diyebilirim. İnsanların dövüşüyorsunuz demeleri bence çok saçma. Herkes insanları dövdüğümüzü düşünüyor ama ben dövüşmüyorum.

Başarının sırrı nedir?

Bence inanç ve çaba... Kendine inanmak, başarabileceğinize inanmak en önemlisi. Bu uğurda sıkı çalışmak ve çaba harcamak da başarıyı getiriyor bana göre…

Kendini nasıl motive ediyorsun?

Hedefim olan Dünya Şampiyonluğunu düşünerek kendimi motive ediyorum. Çünkü milli değerlerimizi temsil ediyor olmak beni motive eden bir şey. Bunları göz önüne alınca daha çok çalışma hırsı geliyor.

Spora başlamak isteyenlere neler tavsiye edersin?

Özellikle küçük yaştaki arkadaşlarımıza söylüyorum, denemekten korkmasınlar. Teknoloji çağındayız ve ulaşabilecekleri çok fazla imkan var. Youtube’da bile herhangi bir branşla ilgili yığınla video bulabilirler. Araştırsın baksınlar. Herkese uygun bir spor vardır. Özellikle küçük yaşlardan itibaren kesinlikle spor yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kendilerini ait hissettikleri sporu bulana kadar durmasınlar.

Eskişehir’de sporcu olmaktan memnun musun?

Evet ben Eskişehir’de yaşamaktan, burada sporcu olmaktan çok memnunum. Benim hangi şehirde olduğum fark etmez, önemli olan ne yaptığım, neleri başarabildiğimdir. Antrenörüm Arzu hocama çok teşekkür ediyorum. Beni böyle güzel bir şekilde eğittiği ve yetiştirdiği için. Aynı şekilde aileme de beni her anımda destekledikleri için çok teşekkür ediyorum.

Foto 1: Arzu Kabal, Şerife Yorgancılar ve Semih Akdemir

2 Eylülspor hedefine ulaştı 2 Eylülspor hedefine ulaştı

Şerife ile nasıl çalışmaya başladınız?

Arzu Kabal: Şerife ilk bana karate dersine geldi. Ben dedim ki sen çok naifsin, karatede yapamazsın. İlerleyen süreçte yapamayacağını da anladı. Bunun üzerine dedim ki gel seni wushucu yapalım. Babası olmaz dedi. Ben çok zor ikna ettim. Bu şekilde wushuya başladı. 8-9 yaşında falandı aslında tanışmamız. İl içi, iller arası derken Türkiye, Avrupa, Balkan derecelerine kadar yükseldik. Şerife çok başarılı bir sporcu. Spor hayatının yanı sıra akademik alanda da çok başarılıdır.

Şerife’nin geleceğini nasıl görüyorsunuz? (

Arzu Kabal: İkinci bir Arzu Kabal yetişiyor diyebilirim. Ben yokken mesela öğrencileri spora hazırlaması, yanlışlarını düzeltmesi… Temel tekniklere falan da çok hakim. Şerife’nin geleceği çok parlak. Azmi ve çabası ile kendisine koyduğu her hedefi başaracaktır.

Kardeşin sence nasıl bir sporcu?

Sude Yorgancılar: Sporcu olmak benim ilgimi çok çekmemişti. Ben daha çok sanatsal alanlara yoğunlaştım. Ailemizin sporcusu Şerife oldu. Şerife tamamen sporcu olmak için doğmuş bir insan diyebilirim. Açıkçası sporcu olmasından başka bir şey de istemezdim ben. Çok dürüst, güvenilir, azimli ve sporculuk ahlakına sahip olan bir insan. Düzgün antrenman yapar, 2’nci, 3’üncü olduğunda ya da madalya alamadığında, ‘Benden iyileri vardı’ diyerek asla vazgeçmez. Daha çok çalışır. Avrupa Şampiyonu oldum diye dalga da geçmez. Muhteşem birisi. Dediğim gibi sporcu ahlakı çok yüksek bir insan. İyi ki Şerife benim kardeşim…

Muhabir: SEMİH AKDEMİR