Eskişehir’de şubat ayı ortasında hava sıcaklıklarının 15 dereceye kadar ulaşması, kentin kış aylarında alışık olduğu beyaz örtüden mahrum bıraktı. Kar yağışının olmaması yeraltı su kaynaklarını ve tarımsal faaliyeti olumsuz etkiledi. Çiftçiler kış aylarının yağışsız geçmesi nedeniyle başta mısır, ayçiçeği ve pancar olmak üzere yazlık meyve sebzelerde de fiyatların katlanacağını söyledi.

Fiyatlar Yüksek Olacak

Baklagillerin kraliçesi olarak adlandırılan Eber Sarısı için denetimler arttırıldı Baklagillerin kraliçesi olarak adlandırılan Eber Sarısı için denetimler arttırıldı

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, bu kışın kurak geçtiğini belirterek, “Yağış bekliyoruz ama bu sene kurak gidiyor. Böyle giderse verimler düşer. Şu anda ekili olan buğday, arpa için sıkıntılı bir süreç. Şu anda fide fiyatları da çok yüksek… Hemen hemen 2-3 katı yüksek fiyat istiyorlar. Bahar aylarında meyve ve sebze fiyatları da yüksek olur. Fide fiyatlarını düşürmek için uğraşıyoruz. Bu konuda toplantılar da yaptık. Domates fidesi almış başını gitmiş, biber fidesi de öyle. Böyle devam ederse yaz aylarında fiyatlar yüksek olacak” şeklinde konuştu.

Yeraltı Suları Tehlikede

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu ise yoğun bir yağışa ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Sonbaharda ekilen ürünler ilk başta iyi bir yağış aldı ama kış karı hiç olmadı. Şu anda yoğun bir yağışa ihtiyaç var. Sorunumuz mazot ve gübre fiyatları ile yağışlar. Kuraklık böyle giderse Porsuk Barajı’nda büyük sıkıntı olur. Barajı besleyen Murat Dağı’nda da şu anda kar yok. Hem içme suyunda hem de tarla suyunda büyük bir problem bekliyor. Taban suları da çok aşağı düştü. Böyle devam ederse buğday, arpa belki idare edilebilir ama mısır, ayçiçeği, pancar hepsi sıkıntıda. Yağış olmazsa bu sene yazlık mahsullerin hepsinin fiyatları yüksek olur” ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilirlik Şart

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) yetkilileri, küresel iklim krizi nedeniyle Eskişehir’in de içinde bulunduğu İç Anadolu bölgesinde kuraklaşma sürecinin yaşandığının altını çizerek, “Yıllık toplam yağış miktarının çok az olduğu bölgemizde iklim krizi ile birlikte küçümsenmeyecek oranlarda yağışlarda azalma ön görülmektedir. Bu durumun su kaynakları üzerindeki olumsuz etkisi kaçınılmazdır. Nüfusun arttığı, özellikle su kaynaklarının azaldığı düşünüldüğünde yeterli ve iyi kalitedeki su varlığının sürdürülebilirliğini sağlamak büyük önem kazanmaktadır” dedi.

Doluluk Yüzde 51 Ama…

Eskişehir merkezinin tek içme ve kullanma su kaynağı olan Porsuk Barajı’nda Valilik ve diğer kamu kurumlarıyla birlikte gerekli tedbirlerin alındığının altını çizen yetkililer, “Baraj doluluk oranımız şu an itibarı ile yüzde 51 seviyelerine gelerek son yılların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bu durum bir nebze de olsa alınan tedbirlerin etkisini ortaya koymaktadır. Tabii ki, bu oran bizlerin alınan tedbirlerin gevşetilmesi rehavetine kaptırmamalıdır. Aynı durum yeraltı su kaynaklarımız için geçerli olmayıp her geçen yıl bu kaynaklarımızda azalma artarak devam etmektedir. Kar yağış miktarının oldukça azalması özellikle yer altı su kaynaklarının beslenmesini ve kalitesini olumsuz etkilemektedir. Kırsal bölgelerimizin büyük çoğunluğunun içme suyunu karşıladığımız bu kaynaklarda kullanımın kontrol altına alınması, yeraltı su kaynaklarını besleme tekniklerinin geliştirilmesi ve arttırılması da önem arz etmektedir” açıklamasını yaptı.

Muhabir: M. ANIL AKSOY