Deniz Çağlar Fırat yazdı.

Geçtiğimiz gün Eskişehir Sanayi Odası, kuruluşunun 50. Yılı nedeniyle Anemon Otel'de bir etkinlik düzenledi. Dile kolay tam 50 yılı geride bırakan Türkiye'nin en ciddi ve önemli Sanayi Odalarının başında gelen Eskişehir Sanayi Odası'nın ülkemiz sanayi politikalarına ve sanayileşmesine olan katkısı yeri dolmaz bir öneme sahip.
Sanayi Odamızın tarihine kısaca bakarsak ciddi bir tarihsel süreç ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu tarihsel süreçte katkısı olan nice isim var ama bunları anmadan olmaz.
Eskişehir Sanayi Odası, 1 Kasım 1968 tarihinde, o zamana kadar bir çatı altında oldukları Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odasından ayrılarak, ilde sanayileşmeye hız kazandırmak ve sanayicilerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere, bağımsız bir Oda olarak faaliyetlerine başlıyor.

Kurulduğu ilk yıllarda 85 olan üye sayısı, şu anda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 800'e yakın firmaya ulaşmış durumda. Halen Oda üyesi olan firmalar 16 meslek komitesi içinde çalışmalarını sürdürüyor.
Oda yönetimi söz konusu bu grupların kendi içlerinde belirledikleri 2 üye ile Oda meclisini oluşturuyor ve bu meclis de kendi içinden yönetim kurulunu belirliyor.

KİMLER MECLİS BAŞKANLIĞI YAPTI
Eskişehir Sanayi Odası'nın ilk Meclis Başkanı Hüsnü Yerçil'di. Bu görevi 1974 yılına kadar sürdürmüştü. Daha sonra Kazım Alanya görevi devralmış ve 1979 yılına kadar görevi ifa etmişti. 1979 yılından Eylül-2000 tarihine kadar ise Mesut Erez bu görevi yapmıştı.
Mesut Erez, ülkemiz siyasi tarihinin de önemli şahsiyetlerinden biridir. Çünkü Erez, geçmiş hükümetler döneminde Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu.
Eylül-2000 tarihinde yapılan seçimler sonucunda Meclis Başkanlığı görevine Yavuz Zeytinoğlu seçilmişti ve görevini 2013 yılına kadar devam ettirmişti.
2013 yılında ise Meclis Başkanlığını İsmail Kunduracı üstlenmişti.
2018 yılının Nisan ayında yapılan seçimlerle birlikte ESO Meclis Bakanlığını Süha Özbay üstlendi.


ESO BAŞKANLARI KİMLERDİ?
Eskişehir Sanayi Odasının ilk Yönetim Kurulu Başkanı ise merhum İsmail Kanatlı'ydı. 1968-1972 yılları arasında görev yapmıştı. 1972-1974 yıllarında ise Orhan Erden Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştü.
1974 yılında ise Mümtaz Zeytinoğlu bu göreve seçilmişti. Mümtaz Zeytinoğlu'nun görevi trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979'a dek sürmüştü. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odasının ulusal platformda adının en çok duyulduğu bir dönemdi. Birçok bildiri bu dönemde ülke kamuoyuna duyurulmuştu.
Ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde Mümtaz Zeytinoğlu'nun önemli katkıları olmuştur. Ruhu şad olsun.
Mümtaz Zeytinoğlu'nun vefatından sonra kısa bir dönem Turgut Çuhacı ve Metin Erözlü bu görevleri sürdürmüşlerdi.

1979 Kasım ayında yapılan seçimlerde ise başkanlığa Yavuz Zeytinoğlu seçilmiş ve aralıksız olarak 10 yıl bu görevi sürdürmüştü.
1989 yılında yapılan seçimlerle Savaş M. Özaydemir, Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi ve görevini 29 yıl boyunca devam ettirdi. Özaydemir, Eskişehir sanayisine çok önemli katkılar sağladı.
Özaydemir, 2018 yılının Nisan ayında bu önemli görevi aynı yıl yapılan seçimlerde yarışan Celalettin Kesikbaş'a bıraktı. Kesikbaş halen bu görevi sürdürüyor.

MİNNET VE TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ
50 yıla sayısız ilk ve enleri sığdıran Eskişehir Sanayi Odası, sadece şehrimiz için değil ülkemiz sanayi politikaları açısından da büyük bir öneme sahip bir Oda'dır. Topluma Dönük sanayici Bildirgesi'nden sanayi üretiminde ilk doğalgaz kullanımına kadar birçok yeniliğe ve toplumsal duyarlılığa ön ayaklık etmiştir.
Oda'nın bugünlere ulaşmasında emeği geçen tüm sanayicilere ülke olarak büyük bir teşekkür ve minnet borcumuz olduğunu düşünüyorum.
Nice yıllara Eskişehir Sanayi Odası… Ortaya koyduğun üretim ve değerlerinle ülkemizi aydınlatmaya devam et.