5 Ocak’ta ÇED başvurusu iptal edilen altın-gümüş maden ocağı hakkında açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “5 yıl sonra bölgede neler olmuş diye bölgeye gittik. Bütün dağ, ormanlık alan delik deşik edilmişti. Sondaj kuyuları açılmıştı ve sayısız sondaj kuyusuna rastladık” dedi.

CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Elif Zümrüt Çerçi Kangal ve CHP Mihalgazi Belediye Meclis Üyesi Kemal Poyraz bir basın açıklamasında bulundu. Kente yapılması planlanan altın gümüş madeni hakkında konuşan Milletvekili Süllü, ÇED başvurusunun iptal edilmesine rağmen maden çalışmalarının devam ettiğini ve sondaj kuyularının açıldığını söyledi. Süllü, “2019 yılında vatandaşların ağaç kesimi ihbarları üzerine Alpagut bölgesine gittiğimizde kayaların numaralandırıldığını ve sondaj yapıldığını görmüştük. Orada altın madeni arandığına dair uyarılarda bulunmuştuk. 4 buçuk yıl sonra 12 Aralık 2023’te ise Cengiz Holding’e bağlı Altın Bakır Madenleri İşletmesi’nin Alpagut Mahallesi’nin Atalan ve Tekeciler bölgelerini de içeren bölgede bir ÇED başvurusu yapıldığı haberiyle gözler bölgeye çevrilmişti. ÇED toplantısı yapılacağını düşünüyorduk ama 5 Ocak’ta ÇED başvurusunun iptal edildiği bilgisi bize duyuruldu. Yerel seçim öncesi Eskişehirlilerin bu konudaki duyarlılığı nedeniyle bu konuyu ertelemeyi düşündüler diye düşündük. Erzincan’daki olaydan sonra altın madeninin nelere yol açabileceği konusunda vatandaşlarımızın çok endişeli olduğunu gördük. 5 yıl sonra bölgede neler olmuş diye Karatepe bölgesine gittik. Bütün dağ, ormanlık alan delik deşik edilmişti. Sondaj kuyuları açılmıştı ve sayısız sondaj kuyusuna rastladık. Demek ki 5 yıllık süreç içinde burada ciddi anlamda sondajlar yapılmıştı. Sondajların her birinde de Cengiz Holding Eti Bakır İşletmeleri’ne ait etiketleri gördük. Tüm ormanlık alan levhalandırılmıştı. Birisi de TÜPRAG Kanadalı bir firmanın olduğunu biliyoruz. Kanadalı şirket Türkiye’de yaptığı izinsiz sondajlarla ünlü” ifadelerini kullandı.

DOĞAYA ZARAR VERECEK

Nebi Hatipoğlu: “Eskişehirspor’un muhakkak şirketleşmesi ve kurumsallaşması lazım” Nebi Hatipoğlu: “Eskişehirspor’un muhakkak şirketleşmesi ve kurumsallaşması lazım”

Alpagut bölgesinde maden aramasının 672 hektarlık bir alanda yapılacağını ve 542 hektarı ormanlık alana denk geldiğini belirten Süllü, “Yüz binlerce ağaç kesilecek bu bölgede. Ardından toprak sıyrılacak ve kayalar parçalanacak. Dinamikler patlayacak. Gürültü ve ses kirliliği olacak. Tozlar, zehirli salınımlar doğaya zarar verecek. Liç havuzlarında alınacak ve yığınlar halinde olacak. Bölgedeki yer altı suları kaybolacak. Vatandaşlar dediler ki, burada sulama göleti yapılıyor. Biz bölgeye gittik ve o göleti gördük. Gölet kayaların ortasında bir alan açılmış ve biz anladık ki, bu şekilde yapılan bir sulama göleti değil. Ormanlık alanda kayalar alınmış ve çalışmalar yürütülüyor burada” dedi.

BÜYÜK BİR MÜCADELE VERDİK

CHP’liler olarak çevre için büyük bir mücadele yürüttüklerini ifade eden Süllü, “Bugün bizim siyasi bir açıklama yapacağımızı zannetmiş olabilirsiniz. Ama bu o kadar önemli ki. Belediyelerimizle beraber Alpu olayında beraber direnmiştik. Biz Eskişehirliler olarak hep beraber termik santralini engellemiştik. Eğer CHP’li belediyelerin duyarlılığı olmasaydı belki termik santral şu anda işliyor olacaktı. Biz Eskişehir’imizde yeni bir İliç faciası yaşanmasını istemiyorsak, zehir solumak, içmek istemiyorsak ve kanser ve solunum hastalıkları nedeniyle hasta olmak istemiyorsak yerel seçim öncesinde bu konuyu konuşmalıyız. Biz CHP’li adaylarımızın ve belediyelerimizin bu konudaki duyarlılıkları çok belli. Ayşe Ünlüce de belediyede olmadığı dönemde bile baroda hukuk komisyonlarında bu konuda çok fazla mücadele verdi. Biz CHP’liler bu konuda duyarlılığımızı çok açık bir şekilde ortaya koyuyoruz. Ancak diğer adaylardan biz hiçbir şekilde çevre duyarlılığı konusunda bugüne kadar tek bir söz duymadık. AKP’li bakanlar gelip gidiyor, Çevre ve Şehircilik Bakanı geldi gitti. Bir sürü konuda söz etti ama biliyorsunuz ÇED başvurusu hakkında tek bir cümle söylemedi” diye konuştu.

AK PARTİLİLER AÇIKLAMA YAPMALI

Bölgedeki etiketlerin ruhsat tarihlerinin verildiği tarihlerde AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğunu vurgulayan Süllü, “Kendisinden bu konuda tek cümle duymadık bugüne kadar. Gerçi sesini de duymuyoruz genellikle. Biz adaylardan çevre duyarlılığı havasını, suyunu, toprağını kirlettirmeme konusunda bir açıklama bekliyoruz. Mihalgazi Belediye Başkanı neredeydi? Mihalgazi’de ortam delik deşik. Hiç mi ruhu duymadı? Zeynep Hanım’ın hiç sesini duymadık. Vatandaşlara ‘tarımsal sulama göleti yapılıyor’ diyor. Bu konuda acilen açıklama bekliyoruz. Sarıcakaya Belediye Başkanı’ndan da bir ses duymuyoruz. Son 3 yılda 318 maden ruhsatı verildi. Biz Eskişehirliler gerçekten bu konuda çok endişeliyiz. AKP’nin maden konusundaki politikaları malum, vahşi madenciliğe geçit veriyor. Biz AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayından bu konuda ne düşündüğünü açıklamasını bekliyoruz. Eskişehir’i kötülemeyi, yapamayacağı seçim vaatlerini vermeyi ve bilmediği konularda ahkam kesmeyi artık bıraksın”

Muhabir: BERİVAN HALİS