Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi'nin günümüzün çağdaş belediyecilik ve temiz enerji üretimine muazzam bir örnek olarak karşımızda duruyor.
Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç'ın alternatif enerji üretimi konusunda ciddi ve örnek projelere imza attığı ve Odunpazarı Belediyesinin Kazım Kurt'un da bu alanda ciddi şekilde eğildiğini hepimiz görüyor ve gözlemliyoruz.
BEBKA tarafından hazırlanan Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı (2014-2023) raporunda yer alan bölgemiz enerji politikalarına yönelik çarpıcı tespitleri sıklıkla bu köşeden dile getirmeme rağmen sıklıkla hatırlatmakta fayda bulunuyor.
Raporun Yönetici Özeti bölümünde 'Bölgede yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendiren enerji üretim sistemlerinin geliştirilmesi de önemlidir' denilirken 'enerji kullanımındaki verimliliğin arttırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması önemli bir gereksinim olsa da yenilenebilir enerji potansiyeli etkin olarak kullanılamamaktadır' ifadeleri ayrıca önemli.
Batı dünyasının 1950'lerde terk etme kararı aldığı fosil yakıtlı enerjiyi terk etme politikasının tersine 2018'lerde bile ülkemizde fosil yakıtlı enerji yatırımlarının kabul edildiği, savunulduğu bir dönemde Eskişehir'de alternatif enerji yatırımları ve politikalarının hayata geçmesi çağa uygun projeler olarak dikkat çekiyor.
Özellikle çağdaş ve vizyoner bir kent olan Eskişehir'de yenilenebilir enerji politikalarının gündeme gelmesi, tartışılması ülkenin de önünü açmak adına büyük önem taşıyor.
Bu noktada belediyelerin yanı sıra Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Organize Sanayi Bölge Başkanı Nadir Küpeli, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ve Ticaret Odası Başkanı Metin Güler'in de özellikle seçim dönemlerinde yenilenebilir enerjiyi dile getiriyorlar.
***
BİYOKÜTLE ENERJİ İHMAL EDİLMEMELİ (AYRI BİR YAZI GİBİ)
Tekrar Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı (2014-2023) Raporuna dönersek; raporda biyokütle enerjiye de vurgu yapılmıştı. Biyokütle enerji için Bursa ve Bilecik işaret edilse de bu noktada Eskişehir'de de ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor.
Bursa ve Bilecik biyokütle enerji potansiyeline sahip olmasının nedeni olarak tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu ve orman varlığı yönünden zengin olması gösterilirken Eskişehir'de özellikle belediyelerin bu alanda projeler geliştirmesi özellikle köylerin kalkınması için mikro büyüme modeli oluşturabilir.
***
KATI ATIK YÖNETİM PLANI UYGULANMALI (AYRI BİR YAZI GİBİ)
Rapordan çarpıcı verilerle devam edeyim;
'Sulak alanlar, zengin biyoçeşitlilik, doğal kaynaklar ve tarımsal faaliyetlerin korunması bölge için kritik öneme sahip konulardır. Sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, su kirliliği, evsel ve endüstriyel kirlenme, erozyon ve avlanma çevresel sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bölgenin en önemli çevre sorunları sırasıyla su kirliliği ve atık yönetimidir.
Atık yönetimiyle ilgili olan paydaşların katılımıyla bütünleşik bir katı atık yönetim planının uygulanması öne çıkan bir gereksinimdir.'
*****
BUGÜN ANLAMIYORUZ AMA ÇOCUKLARIMIZ ANLAYACAK (AYRI BİR YAZI GİBİ)
Bugün bu yatırımların önemi pek anlaşılamıyor ama emin olun kas gücünden buharlı makineye geçişte olduğu gibi bu yatırımların aslında birer devrim niteliğinde olduğunu da ilerleyen yıllarda çocuklarımız daha iyi anlayacak.
Yılmaz Büyükerşen'in, Ahmet Ataç'ın ve Kazım Kurt'un bugün temiz enerji politikaları adına hayata geçirdiği ve geçirmeye çalıştığı yatırımların değeri işte o zaman karşılığını bulacak.
Umuyorum bu isimlere Oda Başkanlarımız Kesikbaş, Küpeli, Zeydan ve Güler de katılacak.
Çünkü bu konuda ciddi vaatlerde bulundular.