HABER: M. ANIL AKSOY

NASUH MAHRUKİ ESKİŞEHİR'E GELDİ
Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Söyleşiye CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu da katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Av. Hüseyin Akçar, Nasuh Mahruki'yekatılımları için teşekkür ederek bir Afet Bakanlığı kurulmasınıve Mahruki'ninde bakan olmasını istediğini söyledi. CHP Milletvekili Süllü ise deprem bölgesini ziyaretlerinde gördüklerini aktardı. Süllü, 'Doğal afeti felaket haline getirenlerin biz insanlar olduğu gerçeğini asla unutmamalıyız' dedi. Deprem bölgesindeki tablonun bu denli ağır olmasının nedeninin iletişimsizlik ve koordinasyonsuzluk olduğunu söyleyen Süllü, 'Eskişehir için depreme hazır olmamız gerektiğini, üzerimize düşenleri yapmamız gerektiğini düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

HER AN HAZIR OLMALIYIZ
AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, sözlerine Türkiye'nin deprem tarihini anlatarak başladı. Türkiye'nin fay hatlarının dünyanın en iyi bilinen fay hatlarından biri olduğunu söyleyen Mahruki, 1939 Erzincan ve 1999 Gölcük depreminin ardından Türk ve yabancı bilim insanlarının çok sayıda araştırma yaptığını ve çok önemli bir bilgi birikimi elde edildiğini belirtti. Kahramanmaraş bölgesinde de böyle yıkıcı bir deprem yaşanacağının bilindiğini vurgulayan Mahruki, 'Deprem olacağını bildikten sonra bunun ne zaman olacağının ne önemi olabilir ki? Yarın da olabilir, 10 sene sonra da olabilir. Sizin her an hazır olmanız gerekir. Sizin o bölgedeki bütün yapı stoklarınızı olabilecek en yüksek depreme dayanıklı olarak inşa etmiş olmanız gerekir. Bunu yapmazsanız sonuçta bedelleri öderseniz... Maalesef bizim sorunumuz, bile bile yaşıyoruz bütün bunları' dedi.

MÜETAHHİTLİK SİSTEMİ SORUNLU
'Deprem Türkiye'nin kaderi değil gerçeğidir' diyen Mahruki, yıkımın bu denli büyük olmasının nedeninin yapı stokları olduğunun altını çizdi. Mahruki, 'Türkiye'de çok sağlıksız bir müteahhitlik sistemi var. Önüne gelen müteahhit olabiliyor Türkiye'de 18 yaşı geçmiş lise mezunu herkes müteahhitlik yapabiliyor. Peki, müteahhitlik bu kadar ucuz bir iş mi? Dünyada böyle değil' dedi. Almanya'da sadece 3 bin küsur müteahhit olduğunu söyleyen Mahruki, 'Türkiye'de 440 bin küsur müteahhit var. Bakkal dükkanı açsa işletemeyecek insanlar müteahhit olabiliyor' şeklinde konuştu.