HABER: M. ANIL AKSOY

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı çocuk araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma kapsamında 0-17 yaş grubundaki 14 bin 705 çocuk ile ilgili veriler değerlendirildi. 6 ay ve 17 yaş aralığındaki çocukların her gün tükettiklerini belirttikleri yiyecekler arasında en yüksek oran, yüzde 62,4 ile ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekler olurken çocukların sadece yüzde 12,7'sinin et, balık ve tavuk tükettiği belirtildi.

HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Çocuklardaki bu dengesiz beslenmenin ileride daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Hande Soydemir, bu noktada ebeveynlere çok büyük sorumluluk düştüğünü ifade ederek, 'Karbonhidrat, protein, yağ ve sebzelerden; liften zengin bir tabak oluşturulmalı. Yine beslenme çantalarına da aynı şekilde mutlaka tahıllı ekmeklerden yapılmış bir sandviç ve içinde yine protein oranı yüksek bir peynir, yanında bir meyve ve süt eklenirse daha güzel olur. Eğer bunlara dikkat edilmezse, bu verilere de dayanarak, aile geçmişinde de varsa sonraki süreçte kronik hastalıklara da davetiye çıkarılmış oluyor' dedi.

OBEZİTE TEHLİKESİ KAPIDA
TÜİK'in araştırmasındaki bir diğer dikkat çekici verisi ise 4-17 yaş grubundaki çocukların yalnızca yüzde 14'ünün yürüyüş veya koşu yapması oldu. Bu verilerin doğuracağı en önemli sonucun obezite olacağını belirten Soydemir, 'Hareketsizlik çocukluk döneminden başlarsa obeziteye büyük bir davetiye çıkarıyor. Burada yine ebeveynlere çok büyük rol düşüyor. Çocukları spor aktivitelere yönlendirirlerse ilerde doğabilecek olan obezite ve kronik hastalıkları önlemiş oluruz' ifadelerini kullandı.