Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in, İTİA Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, RTÜK üyeliği ve 4 dönemini yapmakta olduğu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi hizmetlerinin toplam süresi 52 yılı buluyor. Dile kolay. Bir ömür. Hep halka hizmet. Onun için Büyükerşen'in aslında partisi yoktur. Onun tek partisi vardır o da, insanlara hizmet etmek.
Onun için, niyet okuma gibi bir niyetim yok ama, 'Büyükerşen gerçekten partiler üstüdür'..
Kendisini bir partinin çerçevesinde sınırlayamazsınız.
Onun için bütün partiler zamanında kapısında kuyruğa girerek aman hocam, canım hocam diyerek tavaf etmişlerdir.
Bizlerde, zamanında çok ettik..
Çünkü, onun bir karizması vardır ve partiler onun karizmasından faydalanmak istemişlerdir..
Gerçi Milli eğitim bakanı olmayı çok istiyordu ama, zamanın 'ruhunda' ona nasip olmadı. Olsun. Dile kolay! Eskişehir'de hizmetle geçen koca bir ömürden söz ediyoruz.
ECEVİT ONU ÇOK İSTİYORDU..
Mesela 1999 yılında APO' nun yakalanması ile birlikte esen rüzgar, Ecevit'in DSP'sini birinci parti yapmıştı. Mesut Yılmaz Devlet Bahçeli ile koalisyon hükümeti kurulmuştu..
Büyükerşen'in bir dönem daha, Rektörlük yapmasına engel çıkartan, karşı çıkan, Tuncay Toskay kaderin bir cilvesi olarak, MHP kontenjanından devlet bakanı olarak ödüllendirilmişti.
Büyükerşen için zor günlerin başlangıcıydı.
Yerel seçimlere doğru giderken politikanın gemisi de yol alıyor.. Eskişehir çok şanslı..
BÜYÜKERŞENE SEVGİ SELİ..
Eskişehir 'linin Büyükerşen'e olan sevgisini hiç eksilmemiştir.. Sadece Eskişehir'le sınırlı da değildir. Gezdiğim Ege ve Akdeniz'de bunları gördüm, yaşadım.. Eskişehirliyim dediğimde AH! keşke Yılmaz hoca gibi birisi bizimde Belediye Başkanımız olsa diye hayıflanırlar..
Büyükerşen'in hizmet adamı olması onu sürekli 'Şehrin Lideri' konumuna getirmiştir..
PARTİLER ÜSTÜ OLMANIN GETİRDİĞİ SONUÇLAR…

18 Nisan 1999 seçimlerinde, Büyükerşen tek başına '%44' oy almıştır. Genel seçimlerde ise % 36.23 oy oranı ile 3 milletvekili çıkartmıştı.
Partisine yaklaşık, % 8.5 puanlık bir fark yapmıştır.
2002'de ECEVİT' in DSP'% 1.43 ile tarihin çöp tenekesine giderken, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 29 Mart 2004 seçimlerinde oyların '% 45'ini'alarak, ikinci kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilmiştir.

24 Mart 2009 yerel seçimlerinde DSP listesinden aday olarak üçüncü kez '% 51.50' oy almıştır..
Tarihi rekor oy oranı..

30 Mart 2014 seçimlerinde ise% 45.3 oy oranı ile dördüncü defa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmiştir.
Bunun nedeni de, bütün şehir statüsünde yapılan ilk seçimdir..
Partiler üstü görünümünü koruduğu için seçimleri kazanmasını bilmiştir..



HER ZAMAN ZİRVEDEDİR.
Büyükerşen'e verilen oy her zaman partisinin çok üzerindedir.
Politikada analizler yapılırken, seçmen davranış biçimlerini ve değişkenliklerin nedenlerini bilmesi gerekmez mi?
Biraz bilgi ve doğru analiz..
Eğer matematik mantığı bir kenara koyarsanız, siyasal engellemeleri dikkate almazsınız, mevcut stratejik plan ve yatırım programları ile bütçe olanaklarını dikkate almadan, mukayese etmeden Büyükerşen'i eleştiri yapmak yer çekimi yoktur mantığı ile deyim yerindeyse aklımız yok varsaymakla eş anlamlıdır.
Hoca düşünceleri ile şehrin en önemli pusulasıdır. Eskişehir zar zor bulduğu pusulasına elbette sahip çıkacaktır.. Şunu çok iyi biliyoruz ki pusulasını şaşıranlar ne hale geldiğini hep birlikte görüyoruz!
Bursa'nın yeşilliği yok olurken, debelenirken, Büyükerşen döneminde Eskişehir aydınlık çağı yakalamakla kalmamış, aynı zamanda Eskişehir eskiliği gitmiş, kendisini yenilemiş yeni bir medeniyetin inşasını yapmıştır. Tıpkı bir Fransız devrimi dibi..
Biz çağdaş medeniyetin ortasında soluyup duruyoruz belki de farkında değiliz..
Belki ona en yakın dost bildikleri 'vefa' göstermemiş olabilirler. Ama bizim vefamız elbette olacaktır.. Vefa İstanbul'daki bir semtin adı değil, bizim aldığımız edep ve adabın adıdır..
Başkaları anlamasa, bilmese bile!..
Vefalı dostların selamı ile…