Deniz Çağlar Fırat

Büyükşehir Yasası çıktığından bu yana Büyükşehir Belediyesinin en büyük sıkıntı yaşadığı alanların başında kırsala yapılan yatırımlarını geniş kitlelere doğru şekilde anlatamama oldu. Oysa, Büyükşehir Yasası çıkar çıkmaz bu alanda Eskişehir Büyükşehir Belediyesini zor durumda bırakacak o kadar çok fazla girişim oldu ki, sanki yasa çıkar çıkmaz o kırsalda yaşayan Eskişehirliler, başka bir ülkenin vatandaşıymış gibi bile davranılmıştı.
Örneğin, daha önce İl Özel İdaresi'nin yetki alanında olan su kuyularının elektrik borçları yetki Büyükşehir Belediyesine geçince kesiliverdi. Burada amaç Büyükşehir Belediyesi'ni zor durumda bırakmak ve kırsala hizmet götüremiyor algısı vermekti. Ama olan orada yaşayan köylülere, Eskişehirli vatandaşlara oldu. Bu kadar borç neden birikti? Bu borç neden ödenmedi? Gibi soruların cevaplanması gereken yerde, 'İşte Büyükşehir Belediyesi köylüyü elektriksiz bırakıyor, susuz bırakıyor' kara propagandası dahi yapıldı.
Bu çirkin ve 1960'ların kara propaganda şekli ne yazık ki kısa bir dönem karşılık da buldu. Neyse ki Büyükşehir Belediyesi, 3 Milyona TL'ye yakın önceki döneme ait elektrik borçlarını kaynak yaratıp ödeyerek bu kara propaganda faaliyetlerini susturdu.
BÜYÜKŞEHİR KIRSALA TARİHİN EN BÜYÜK YATIRIMLARINI YAPIYOR
Nitekim kara propaganda faaliyetlerinin boşa çıkmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ilk yaptığı şey Sarıcakaya bölgesinde kekik yetiştiriciliğine dönülmek oldu.
Onun dışında Sarıcakaya ipekböcekçiliğinin merkeziydi yıllar önce. Bunun için de dut fidanına ihtiyaç vardı. Geçen yıl 75 bin, bu yıl da 90 bin civarında dut fidesi dağıtıldı, dağıtılıyor.
En son belediye meclisinde tarımsal kalkınma kooperatifiyle birlikte Bozan'da manda yetiştiriciliği kabul edildi. Oraya 50 tane damızlık manda verilecek ve o mandaların sayısı 10 yıl içerisinde 500'e çıkarılacak. Çok yakında bazı ilçelerde damızlık koç ve keçi dağıtımı gerçekleştirilecek.
Mihalıççık'ta yetiştirilen meyvelerin daha iyi paraya satılabilmesi için orada bir Meyve Kurutma Tesisi'nin kurulmasına başlanıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, siyasi parti ayrımı yapmaksızın tüm ilçelerde belli yatırımlar yaptı. Çifteler'in kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri tamamen yenilendi.

Çifteler'e 2 bin tonluk su deposu yapıldı. Yine Çifteler'e bir otogar ve sosyal tesis inşası yapılıyor. Bu alt yapı hizmetleri tamamlandıktan sonra Çifteler'in Büyükşehir Belediyesi'ne ait tüm yolları asfalt ile trotuarı ile tamamlandı.

Sivrihisar'da kanalizasyon ve su şebekeleri yenilendi. Yıllardır yapılamayan bir yatırımdı bu. Aynı şekilde Mahmudiye ve Han'da çok büyük çapta yatırımlar yapıldı. Mahmudiye'de kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri yenilendi. Mahallelerinde su sıkıntısı olan yerlerde de su sıkıntılarını giderme adına sondajlar yapıldı ve insanların su ile kavuşmaları sağlandı.
Oysa bunlar yıllarca çözülemiyordu.
Şu an neredeyse kırsal ilçelerde ESKİ'nin girmediği yer kalmadı. Tarihin en ciddi alt yapı yatırımları gerçekleştiriliyor.
Henüz daha dün İnönü'ye beton asfalt işlemi gerçekleştirildi.
SADECE ALTYAPI DEĞİL EKONOMİK DESTEKLER ÖRNEK OLDU
Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala yaptığı yatırımları bir bütünsellik içinde ele aldığımız zaman ortaya çıkan tablo sosyal belediyeciliğin en güzel taraflarının kırsala da taşımak olduğunu gösteriyor. Bunun ötesinde alt yapı hizmetlerinden üst yapı hizmetlerine kadar belediyecilik hizmetlerinin kırsal ilçelere başarıyla taşındığı net şekilde görülüyor.
Bunun ötesinde merkezi hükümetin yapmadığı birçok kültürel ve ekonomik desteklerin de kırsal ilçelere taşındığı görülüyor. Hayvancılıktan tarıma bir bütün içinde Büyükşehir Belediyesi, kırsala elini uzatıyor.
Kara propaganda için fırsat kollayanlar ise ortaya konulan bu hizmet ve projeleri nasıl kötüleriz ve hizmeti nasıl engelleriz derdinde, algıları değiştirmeye zaman harcıyor.
Yazık…