Covid-19 Salgını'nın etkisiyle herkes zorunlu olarak elinden geldiğince evde kalmaya yani 'kendi OHAL'ini' ilan etmeye çalışıyor. Tabi evde kalmak salgının etkilerini arttığı şu günlerde olayın ekonomik boyutlarını bir kenara bırakarak söylüyorum oldukça sıkıntılı olmaya başlıyor. Çünkü hem dijital ortamda hem de TV haber kanallarında sürekli virüsün yıkıcı etkisiyle zihinler dolduruluyor. Bu da evde geçen zamanı psikolojik açıdan olumsuz etkiliyor. Bu bakış açısıyla önceki gün bu Pencere'den 'Büyükşehir Belediyesi Sanat arşivini Açamaz mı?' başlıklı bir yazı kaleme almış ve Şehir Tiyatromuz ile Senfoni Orkestramızın bazı oyun ve konserlerini ücretsiz internet erişimine açmasını önermiştim.
Bu yazımda '…Milletçe sanata doysak fena olmaz mı? Bir Kanlı Nigar, Şekerpare, Lüküs Hayat, Bir Şehnaz Oyun, Ağır Roman, Nafile Dünya, Gergedan, Aslan Asker Şıvayk, Jean D'arc'ın Ölümü ve elbette ki diğerlerini tekrar izlesek fena mı olur?
Şehir Tiyatrosu arşiv oyunlarını ücretsiz erişime açsa da içimizi sanatın ışığı ile doldursak ne de güzel olur. Hem Eskişehir çok sevdiği sanatçılarına kavuşur hem de ülke genelinde tüm Türkiye, Şehir Tiyatromuzu daha yakından tanımış olur…
Şöyle Elif Meldalara, Sermetlere, Devrimlere, Mertlere, Elçinlere, Özlemlere, Emrelere, Sinanlara, Basrilere, Mustafalara tekrar bir doysak…
Ne özlendiler ne özlendiler…' ifadelerini kullanmıştım.

Bu yazımın hemen akabinde Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun bazı oyunları Youtube'a yüklenerek kamuoyuyla paylaşıldı. 'Eskişehir Şehir Tiyatrolarımız Evinizde' sloganıyla oyunlar www.youtube.com/eskisehirbb adresine yüklendi. Sahnelendikleri zamanlarda kapalı gişe oynayan ve ödüllere doymayan Gergedan, Bir Şehnaz Oyun ve Keşanlı Ali Destanı ile çocuk oyunları olan Mevsimler ve Küçük Kara Balıksanatseverler için erişime açıldı. Evde kal çağrısına zorunluluktan uyduğumuz bu iç karartıcı günlerde Eskişehir Şehir Tiyatrosu sanatla içimizi ısıttı. Bir müjdeyi daha vereyim yüklenen oyunlar bu oyunlarla sınırlı kalmayacak ayrıca senfoni orkestramızın muhteşem konserleri de erişime açılacak. Şöyle bir bilgi daha paylaşayım bu yazının yazıldığı anda oyunlar yaklaşık 20 saat önce yüklenmişti ve 2 bin görüntülenmeye ulaştılar. Bu da hem Eskişehirlilerin hem sanatseverlerin tiyatroyu ne kadar özlediğinin göstergesi olduğu gibi sanatın kitlelere ulaşma gücünü de gösterdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin bu uygulaması eminim ki Türkiye'deki birçok kültür ve sanat kuruluşlarına da örnek teşkil edecektir. Çünkü salgından dolayı evden çıkamayan insanlar keyifli ve eğlenceli dakikalar geçirmeli. Bunun yolu da bu tarz etkinliklerin dijital ortamlarla insanların evine taşıyabilme iradesinden geçer. Bu bir fırsattır. Belki de bu sayede televizyonun 'aptallaştıran' yönünden güçlü içerik üreten dijital medyaya geçiş bu şekilde olacaktır. Televizyonun karşısında çaresizce kendisine sunulan bilgilerle zihni bulanan kitleler bu tarz sanatsal aktivitelerin erişime açılmasıyla zihinsel olarak daha ada güçlenecek ve daha sağlıklı birey ve toplum belkide bu şekilde inşa edilecek. O yüzden Şehir Tiyatrosu oyunlarının erişime açılması ciddi bir zihinsel dönüşümün de ilk adımı olarak değerlendirilmelidir.