Deniz Çağlar Fırat


Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Tepebaşı Belediyesi ile Organize Sanayi Bölgesi arasında Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü imzalanmıştı. Bu protokol ile engelli bireylerin istihdamına katkı sağlayacak önemli bir adım atılmıştı. Protokolün imzalanmasının ardından önceki gün de Türkiye'deki Organize Sanayi Bölgelerinde ilk ve tek olan 30 öğrenci kapasitesine sahip Engelliler Montaj Atölyesi, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde açıldı.
Türkiye'de bir ilk olan bu atölyede engelli bireylerin üretim hayatı içerisinde istihdamlarını sağlayacak faaliyetlerin gerçekleştirilmesihedeflenirken bireyler burada, fabrikalardan gelen ayarlı ayak, alt menteşe, köşe koruyucu, menteşe, germe kapak, hazne kapağı, kapı stoperi, su filtresi, ses yalıtım ve yapıştırma malzemesi gibi ürünlerin montajını gerçekleştirecek.
Bu atölye sadece ekonomik hayata sağladığı katkı açısından değil aynı zamanda engelli bireylerin toplumla bütünleşmesini ve günlük hayata entegre olmasını sağlaması açısından da büyük önem taşıyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuk ve gençlerin sosyal sorumluluk projesi kapsamında hayata katkı sunmalarını sağlamak eminim ki tüm dünyanın da üzerinde özenle durduğu bir konu.
PROJE IŞIK TUTACAK
Nitekim Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Cavkaytar da konuşmasında bunun üzerinde duruyor. Cavkaytar, 'Biz gençlerimize özel ve güzel gençler diyoruz. Onların önündeki engelleri kaldırdığımız zaman neler başarabildiklerini hep birlikte görüyoruz ve görmeye de devam ediyoruz. Türkiye'de ilk olan projenin ışık tutacağını ve Türkiye'de çığ gibi büyüyeceğine, özel gençlerimizin daha çok alanlarda istihdam edileceğine canı gönülden inanıyorum' diyor.
BU ALANDAKİ İLK PROJE DEĞİL
Bu proje Tepebaşı Belediyesinin bu alanda hayata geçirdiği ilk proje de değil. Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip 2014 yılında kurulan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi'nde eğitim alan özel gençlerin o günden bu güne kadar 4 milyon adet montaj işlemi gerçekleştirdi. Yeni kurulan atölyede de 1 ay gibi kısa süre içerisinde Star Plastik, Tanatar, ve Kafaoğlu'dan gelen buton yuvası, profil, kit gruplama, menteşe, ayarlı ayak, köşe koruyucu ve hazne kapağı gibi toplamda 70 bin parçanın montajı yapılmış durumda bile.
BİREYLERİ ÖZGÜRLEŞTİRİYOR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, projenin ekonomik tarafından çıkarak birey penceresinden yaklaşıyor. Ataç 'Bugün Türkiye'de 20 yaş üzerinde olan engellilerin gidebileceği hiçbir yer yok. Onun için aileler yıllarca hiç dışarıya çıkmadan evde vakit geçiriyorlar. O zaman da çok ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Ama bu tip çalışmalarla çocuklarımın bir başarı öyküsü oluyor. Sosyalleşiyorlar, büyük bir iş yapmanın gururunu taşıyorlar ve o çalışma azimleri artarak devam ediyor. Böylelikle anne ve babalar da özgürleşiyor'
Hiç şüphesiz ki Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi, Eskişehir sınırlarını aşarak başta Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere örnek olabilecek düzeyde bir projedir. Bu projenin genişleyip tüm Türkiye'ye yayılması aslında aynı zamanda bir de insani bir görev olarak da değerlendirilebilir. Hem o bireylerin toplumla entegre olması hem de bireylerin özgürleşmesini sağladığı için…
Ekonomik boyutu mu? O bu hikayenin yanında bence devede kulaktır ancak çok ciddi bir motivasyon aracıdır. Emeği geçenlere teşekkürler…