Raporun Yönetici Özeti bölümünde “Bölgede yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendiren enerji üretim sistemlerinin geliştirilmesi de önemlidir” tespitine yer verildi.
Raporda, “TR41 Bölgesinde enerji kullanımındaki verimliliğin arttırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması önemli bir gereksinim olsa da yenilenebilir enerji potansiyeli etkin olarak kullanılamamaktadır” ifadeleri dikkat çekti.
Raporda biyokütle enerjiye de vurgu yapılarak“Bölgede orta seviyede güneş ve rüzgâr enerjisi Bursa, Bilecik illerinde biyokütle enerji potansiyeli var olmasına rağmen en çok kullanılan yenilebilir enerji türünün hidrolik kapasitesi olduğunu görmekteyiz. Bursa Keles ve Eskişehir Alpu ilçesinde var olan kömür ve stratejik öneme sahip bor ve linyit rezervleri enerji üretimine katkı sağlayabilecek niteliktedir. Ayrıca, enerji konusunda enerji verimliliğinin artırılması ve bölgede yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendiren enerji üretim sistemlerinin geliştirilmesi de önemlidir” denildi.
BİYOKÜTLE ENERJİ İHMAL EDİLMEMELİ
“Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de yenilenebilir enerji potansiyeli etkin olarak kullanılamamaktadır ve en çok kullanılan yenilebilir enerji türü hidrolik kapasitenin kullanılmasına yöneliktir. Bölge coğrafi konumuna bağlı olarak ülke potansiyeli ile karşılaştırıldığında orta seviyede güneş ve rüzgâr enerjisi potansiyeline sahiptir. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu ve orman varlığı yönünden zengin olması nedeniyle özellikle Bursa ve Bilecik biyokütle enerji potansiyeline sahiptir.”
KATI ATIK YÖNETİM PLANI UYGULANMALI
“Sulak alanlar, zengin biyoçeşitlilik, doğal kaynaklar ve tarımsal faaliyetlerin korunması bölge için kritik öneme sahip konulardır. Sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, su kirliliği, evsel ve endüstriyel kirlenme, erozyon ve avlanma çevresel sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bölgenin en önemli çevre sorunları sırasıyla su kirliliği ve atık yönetimidir. Atık yönetimiyle ilgili olan paydaşların katılımıyla bütünleşik bir katı atık yönetim planının uygulanması öne çıkan bir gereksinimdir.”
HOMOJEN DAĞILIM GÖSTEREMEMEKTE
“Mekânsal gelişme ve yerleşimler kapsamında ise, Eskişehir’in geniş tarım toprakları; Bursa ve Bilecik illerinin tarım ve orman alanlarıyla karakterize olduğu söylenebilir. Doğal ve kültürel varlıkları açısından zengin olan yerleşim alanları, sanayi merkezleri ve planlı altyapısıyla çeşitli üstünlüklere sahip olsa da sözü edilen özellikler bölge genelinde homojen bir dağılım göstermemektedir.”
SU KAYNAKLARI BİLİNÇSİZ KULLANILIYOR
“İllerin rekabetçilik düzeyleri arasında dikkate değer bir farklılık bulunduğu ortadır. Buna paralel olarak bölgenin geleceğe yönelik yapılanmasının farklılaşan mekânsal örüntülerle kurgulanacağını söylemek mümkündür. Sulak alanlar, zengin biyoçeşitlilik, doğal kaynaklar ve tarımsal faaliyetlerin korunması bölge için kritik öneme sahip konulardır. Sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, su kirliliği, evsel ve endüstriyel kirlenme, erozyon ve avlanma çevresel sorunları ortaya çıkarmaktadır.”
SU KİRLİLİĞİ VE ATIK YÖNETİMİ EN ÖNEMLİ SORUN
“Bölgenin en önemli çevre sorunları sırasıyla su kirliliği ve atık yönetimidir. Atık yönetimiyle ilgili olan paydaşların katılımıyla bütünleşik bir katı atık yönetim planının uygulanması öne çıkan bir gereksinimdir. Yukarıda özetlenmeye çalışılan mevcut durum yapısına bağlı olarak, bölge paydaşları ile yapılan ilçe toplantıları, özel ihtisas komisyonu toplantıları, çalıştaylar, bölge şartlarına hâkim paydaşlarla yapılan yüz yüze görüşmeler ve anket çalışmaları sonucunda Bursa Eskişehir Bilecik 2014-2023 Bölge Planı oluşturulmuştur.”
KREDİ ORTALAMASI TÜRKİYE’NİN ALTINDA
“Hizmetler sektörünün önemli kalemlerinden biri bankacılık ve finans sektörü olduğu için bölge özelinde ve il bazında kullandırılan krediler ve mevduatlar yıllar itibariyle artmakla birlikte kredi tutarlarının mevduat tutarlarından yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Toplam krediler içindeki sektörel kredi oranları Bursa, Eskişehir ve Bilecik illeri için sırasıyla %32, %26 ve %18’dir Bu oran Türkiye için %36’dır.”
HAVAYOLU ETKİN KULLANILAMIYOR
“Bununla beraber inşaat sektörünün önümüzdeki yıllarda yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda büyük gelişme göstermesi beklenmektedir. TR41 bölgesinin İç Anadolu ve Marmara bölgeleri arasında lojistik koridor olma özelliğine paralel olarak, TR41 bölgesi ulaşımda çeşitlilik ile ön plana çıkmaktadır. Demiryolu ulaşımı özellikle Yüksek Hızlı Tren projeleriyle Eskişehir ve Bilecik illerinde, denizyolu taşımacılığı Bursa’da büyük öneme sahip olmasına karşın, havayolları etkin bir şekilde kullanılamamaktadır.”
KARAYOLU ULAŞIM PROJELERİ ÖNEMLİ
“Hem bölge içi hem de çevre bölgelerle ulaşım bağlantılarının gelişmesine önemli katkılar sağlayacak çalışmaları devam eden önemli karayolu ulaşım projeleri bölgenin adeta lojistik bir köprü gibi hizmet vermesini sağlayacak önemli avantajlar sunmaktadır.”