Arada bir yürüyerek dolaşıyorum Eskişehir'i…
Yedilerden başlayıp Hamam Yolu, Köprübaşı ve Adalara; oradan da Doktorlara uzanan yolculuğum sırasında şehrimin tertemiz havasını çekiyorum ciğerlerime; olabildiğince…
Reşadiye' de kuşlara yem atıp, İl Halk Kütüphanesinin önünden eve doğru uzanırken;içimden Millet Parkına girmek gelmiyor her nedense! 'ATATÜRK STADI'nın yerine üç-beş ağaç dikilerek oluşturulan bu parktan hızla uzaklaşıp, parkın karşısındaki Endüstri Meslek Lisesi'nin kaldırımlarına zor atıyorum kendimi… Okulun ATATÜRK ile başlayan ilk ismine sığınmak istiyorum adeta!
***
Geçtiğimiz gün havayı güzel bulunca, Şehrimi yürüyerek bir kez daha dolaştım. Hatta bu kez parka da girdim. Boş bulduğum bir park kanepesine oturup yaslandım arkama; Yorulmuşum!..
Sonbahar güneşinin cılız kırıntıları iliklerimi ısıtmak için çabalarken, Nazım Hikmet' in ; 'Bugün Pazar' isimli şiirindeki son dizeler takıldı aklıma: 'Toprak, güneş ve ben, Bahtiyarım! '…
Ömrü hapishane köşelerinde geçen Nazım'ı, belki birkaç dakikacık güneş ışığı mutlu etmeye yetmişti ama ben mutlu değildim.Nasıl mutlu olabilirdim ki.! Zira,oturduğum bankın, karşımda duran süs havuzunun ve sonbaharın gelişiyle birlikte yapraklarını dökmeye başlayan ağaçların altında,yani adına 'Millet' denilen bu parkın her metre karesinde anılılarım yatıyordu benim.
Yavaşça yerimden doğruldum ve anılar denizine bırakıverdim kendimi…
***
Tarih:05 Eylül 1965: Birkaç ay önce(19.06.1965) kurulan ve TFF tarafından İkinci Milli Lig'e kabul edilen Eskişehirspor Futbol Takımı ATATÜRK Stadında, tarihindeki ilk resmi maça çıkıyor.
İşte, 11-12 yaşlarındaki bir çocuğun aklında kalanlar:
Amcamın önünde maça girişim, balonlarla, konfetilerle gelin gibi süslenmiş bir stat, tıklım- tıklım tribünler ve maç sonucu:Eskişehirspor:2- Kasımpaşa: 0 Goller; Fethi Heper, Mahmut Şölenişçi.
Tarih 16 Eylül 1970:Yazdan kalma bir gün. Futbolda Avrupa Fuar Şehirleri Kupasında Ülkemizi temsil eden Eskişehirspor, ilk maçta 1-0 mağlup olduğu İspanyol devi Sevilla ile rövanş maçını oynamak üzere Eskişehir ATATÜRK Stadının çimlerine çıkıyor.
Tüm Ülke ve Eskişehir ayakta… Acaba kurulduğu ilk yılında 2.nci ligden 1.liğe çıkıp hemen ertesinde de 1. ligde fırtınalar estiren Es-Es, İspanyol devini eleyebilecek mi?...
Önce bu tarihi maçın 77. Dakikasına gidelim ve maçı radyoda anlatan spikerin sesine kulak verelim.:
' Evet sayın dinleyenler… Maçta son on dakikaya girilmek üzere…ES-ES'ler bir gol bulabilmek için mütemadiyen (devamlı) bastırıyor. Sağlı-sollu ataklarla Sevilla kalesini sıkıştırıyor. Sevilla Takımı aut atışıyla oyuna başladı .Sekiz numaralı FLOY topu 7 numaralarına aktardı.. Şimdi, 7 numaralı BRUEZZO açık tribünlerin önünden Motor Sanat tarafındaki Eskişehir kalesine doğru kayıyor- kayıyor.. Topu yanına yanaşan arkadaşına verdi. 9 numaralı ACUSTO şut mesafesinde…Ve maalesef top ağlarımızda …Kalecimiz Mümin in yapacağı bir şey yok..
Evet sayın dinleyenler..Dk:77 . Bundan sonrası çok zor.. Maçın son on dakikasına giriyoruz ve Es-Es ler. tam üç gol bulmak zorunda'
Sonrası benim gibi maçı canlı izleyenlerin belleklerindeki tazeliğini hala koruyor. Dk:78 1-1; Dk: 82 2-1; ve Dk:89 3-1 Gollerimizin hepsi Fethi Heper ' den. Es-Es olmaz denilen başarıyor ve İspanyol devini kupanın dışına itiyor...
***
Es-Es'in ATATÜRK Stadındaki başarıları Sevilla maçı ile sınırlı değil elbette..
Tarih 20 Haziran 1971:Finalde Bursaspor 'a karşı Riva Halil'in (Güngördü) attığı iki golle kazanılan maç ve alınan Türkiye Kupası.
Tarih 15 Nisan 1984: Tüm gün yağan ve maç boyunca devam eden yağmurlu bir havada Hakem Sadık Deda' nın verdiği penaltının Zafer Tüzün tarafından gole çevrilmesi bir yıllık aradan sonra yeniden Milli Lige( Süper Lig) dönüş…
Tarih 02 Mayıs 1993 :Ülke gündeminden taşarak Avrupa medyasında kendine yer bulan 20.000 taraftar önünde Üçüncü Lig de oynadığımız ve 2-0 kazandığımız Afyon Maçı.
Tarih 29 Kasım 2008: Anderson(2) Vucko ve Youla' nın golleri ile 3-0 mağlubiyetten 4-3 galibiyete taşınan Denizli maçı .
Ve;
Türk futboluna '3 Büyükler 'olarak geçmiş İstanbul takımlarına karşı kazanılan sayısız başarılar... Dahası, maçı farklı bir skora taşıyan Es-Es Li futbolcuların(Örneğin; Ender Konca'nın, Kamuran' ın, Koca Usta Vahap'ın ) rakip oyuncalara attıkları bacak araları, topu stop ettirip tozluk çekmeleri…
Ve Hüzünler… Ve Gözyaşları;
Tarih 30 Ekim 1966: Milli Lige( SÜPER LİG) yeni çıkan Es-Es ligin 6 ncı hafta maçında İstanbul büyüğü Beşiktaş' ı Eskişehir ATATÜRKStadında ağırlıyor. Maç sonucu Es-Es:0 Beşiktaş: 6
Maçtan sonra aklımda kalanlara gelince, Beşiktaş' ın attığı 6' ncı gol sonrası takılacak 6 rakamının bulunamaması ve bu nedenle de Hava hastanesi tarafındaki derme- çatma skortabelasında Beşiktaş bölümünün boş kalması.
Maç sonrasında amcama sarılarak ağlamam ve böylece Es-Es için döktüğüm ilk gözyaşlarım…
Tarih 13 Haziran 1982 : Yine Beşiktaş, yine hüsran.
Beşiktaşlı Ziya DOĞAN'ın ofsayttan attığı ve Hakem Talat TOKAT tarafından verilen gol sonrası açık tribünden yan hakemin kafasına sökülüp atılan kalas parçası ve maçın tatil edilmesi. Sonrasında, TFF tarafından verilen 3-0'lık hükmen mağlubiyet ve Bir alt lige( 2. LİG) düşüşümüz.
Tarih 13 Eylül 1988:ATATÜRK Stadında alınan en ağır yenilgilerden biri olan 7-1 yenildiğimiz Denizli maçı.
VE…Tarih 14 Mayıs 2016;ATATÜRK Stadında seyircili oynadığımız son maç…(*)
Sahamızda ağırladığımız ve 2-1 yenilerek bir alt ligin kapısını araladığımız (**) İst. Başakşehir maçı sonrasında yaşananlar.Tribünleri yakılan, kale direkleri yıkılan, çimleri sökülen kısacası, mağlubiyeti hazmedemeyen kendi taraftarınca talan edilen ATATÜRK Stadı…
VE, Tarih 04 Ağustos 2018; Kepçe vebalyoz darbelerine direnemeyen'ATATÜRKSTADI' tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alıyordu.

***
Oturduğum yerden yavaşça kalktım; gözlerimden akan yaşları etrafa göstermemek için elimle sildim ve parkın çıkışına doğru yürüdüm. Şehitlik tarafındaki kapıya geldiğimde kulaklarımda ,dünyanın en büyük orkestrasına koro şefliği yapmış Amigo Orhan'ın taraftara yaptırdığı 'Es-Es-Es, Ki-Ki-Ki, Eski-Eski,-Es'. tezahüratı ve Bando Es-Es'in çaldığı 'Çau Bella' yankılanıyordu..Ben de koroya eşlik edercesine mırıldanıyordum.

'Lütfen, bana ATATÜRK'ümü GERİ VERİN'..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(*)14 05.2016 tarihinde oynanan Eskişehirspor –Başakşehir maçı sonrasında çıkan olaylar nedeniyle T.F.F. tarafından Eskişehirspor 'a 4 maç seyircisiz oynama cezası verilmiş, Es-Es, 2016-17 sezonunda evindeki 4 maçı Atatürk stadyumunda ama seyircisiz oynamıştır. Atatürk Stadyumunda oynanan son maç:16.10.2016 (Seyircisiz) Es-Es –Giresun maçıdır.
(**)Es-Es , bir hafta sonra Ankara' da oynanan G. Birliği maçını 3-! Kaybetmiş ve resmi olarak ligden düşmüştür.