Eskişehir'in en büyük ve önemli taleplerinden biri üçüncü üniversiteye kavuşmaktı. İhtisaslaşmış, yüksek teknoloji üniversitesi kurulması Eskişehirlilerin en büyük beklentisiydi. Eskişehir üçüncü üniversiteye kavuştu ama ne yazık ki yüksek teknoloji üniversitesine kavuşamadı.
Ancak bunun yerine daha başka alanda ihtisaslaşmış bir üniversiteye kavuştu. Yüksek güvenlik üniversitesine…
1958'den beri şehir ile iç içe olan, kentle bütünleşmesi ile tüm üniversitelere model gösterilen Anadolu Üniversitesi günümüzde bu yönünden tamamen uzak havası ile 'güvenlik' üniversitesi olarak görülüyor. Şehir ile üniversitenin bu denli birbirinden kopartıldığı, duvarların örüldüğü, yerleşke içine girmenin imkansızlaştırıldığı tarihinde yoktu, artık oldu.
İsmi Anadolu Yüksek Güvenlik Üniversitesi olsa kimse şaşırmaz.
Anadolu Üniversitesi mezunu olarak, bu şehirde çalışan ve bu şehirde üreten bir kişi olarak planlı bir randevu için bile üniversiteden içeriye sokulmuyorsanız bu güvenlik prosedürünün mantığını sorgulamak hakkınızdır.
Kapıdan içeriye girerken önce kimle geldiğinizi söylüyor, sonra kimliğinizi veriyorsunuz. O esnada kimin için geldiyseniz o kişi aranıyor. O 'evet bekliyorum' diyor, kimliğinizi geri alıyorsunuz, bu sefer aracınızın ruhsatı isteniyor, onu veriyorsunuz. Özel güvenliğin tavrı ve tarzı ise işin cabası…
'Ruhsatı alacaksanız, kimliği neden istediniz?' dediğinizde de 'teyit almak için' diyen bir güvenlik var karşınızda. 'Neyin teyidi?'
'İsminizi doğru söyleyip söylemediğinizin teyidi' diyebilecek kadar sizi potansiyel suçlu ya da yalancı gören bir güvenlik prosedürü bu.
Akıl alır gibi değil.
Tüm bunlara şaşırıyorsanız olayın vahametini şöyle anlatayım. Üniversitenin eski bir rektörü bile tanınmadığı ve bu güvenlik prosedüründen geçemediği için kapıdan döndürülmüş durumda. Evet, bu güvenlik prosedürü yüzünden üniversitenin eski bir rektörü eğer içeri sokulmuyorsa sana, bana, bizlere yapılanlar normalleşmez de ne olur?
Eski bir rektörünü bile içeriye sokmayan bir güvenlik anlayışının amacı nedir?
Üniversiteler kentin ta kendisidir. Kent halkını üniversiteden ayırmak üniversitelerin kuruluş amacına terstir. Bu bakış açısı ile olmaz.
Doğru değil.
Anadolu Üniversitesi Yüksek Güvenlik ile değil, şehir ve kentli ile bütünleşmesi ile rol modeldir. Köklerine, kökenlerine, kültürüne aykırı hiçbir unsur doğru yere hizmet etmez.
İsmini söyleyen zaten ruhsatını alıp içeriye sokacağınız kişiye 'ismini teyit için kimlik görmek istedik' denilemez.
Elbette ki güvenlik şarttır, olmalıdır.
Ama böyle değil.